Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » ИК на ловците с апел към българските евродепутати!

ИК на ловците с апел към българските евродепутати!

vater Публикувана от vater | 31.08.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ИК на ловците с апел към българските евродепутати!

На 03.09.2020 г., Европейският парламент ще гледа предложението за пълна забрана на оловните боеприпаси, което ще засегне десетки хиляди ловци у нас и милиони в Европа.

Както се предполагаше, зависимият от псевдоеколозите председател на НЛРС-СЛРБ, Васил Василев няма реакция по проблема. Затова Инициативният комитет за защита правата на българските ловци излиза с официален Апел към  българските представители в Европейския парламент да дадат отпор на това ново недомислие на зелените представители в Европарламента, което няма да доведе до никакъв положителен ефект за природата, но ще засегне правата на хиляди  хора.

АПЕЛ

Към депутатите от Република България в Европейския парламент:

Александър ЙОРДАНОВ,

Ангел ДЖАМБАЗКИ,

Андрей КОВАЧЕВ,

Андрей НОВАКОВ,

Андрей СЛАБАКОВ,

Асим АДЕМОВ,

Атидже АЛИЕВА-ВЕЛИ,

Ева МАЙДЕЛ,

Елена ЙОНЧЕВА,

Емил РАДЕВ,

Иво ХРИСТОВ,

Илхан КЮЧЮК,

Искра МИХАЙЛОВА,

Петър ВИТАНОВ,

Радан КЪНЕВ,

Сергей СТАНИШЕВ,

Цветелина ПЕНКОВА

Уважаеми господа, представители на Република България в Европейския парламент,

Вече години наред ставаме свидетели на напъните на европейските зелени партии да прокарват в Европейския парламент безмислени закони, които по своята същност не допринасят по никакъв начин за екологичното пречистване на нашия дом – Земята, но целят чрез тях да рекламират своите „зелени“ инициативи и в същото време да ограничават правото ни на лов – дейност, която за милиони граждани на Европейския съюз е не само хоби, но и спорт и начин на живот и светоусещане.

Такова е и предложението за пълна забрана на оловни боеприпаси в ловните муниции.

Това предложение на първо време изглежда разумно, но практическият ефект за природата ще бъде нулев, а вредите, които ще бъдат нанесени на ловците и дивеча са огромни.

На първо време много голяма чест от ловните оръжия не са пригодени за стрелба с други боеприпаси, освен оловните, което ще налага почти пълна подмяна на ловните оръжия.

Боеприпасите, произведени от стомана или други сплави, които могат да заместят оловото са значително по-скъпи от оловните.

Поради специфичните свойства на оловото - като относително тегло и начин на запазване на топлинната и кинетична енергия, оловните боеприпаси имат много по-добър поразяващ ефект и далекобойност, което ще трябва да бъде компенсирано със значително увеличение на размера, което от своя страна ще доведе до значително намаляване на точността на боеприпасите. Всичко това ще доведе до нарастване на броя на ранения и похабен дивеч и до увеличаване на обема на изстреляните в природата метали.

Поскъпването на оръжията и боеприпасите ще принуди голяма част от ловците от най-бедната държава в ЕС да се откажат от единствената си утеха. Това вероятно е и скритата цел на вносителите на законопроекта.

В този смисъл Инициативният комитет за защита правата на  българските ловци апелира към Вас, нашите представители в европейските институции, да защитите интересите на близо 150 000 български ловци и техните семейства и да гласувате ПРОТИВ това безумие. Ние ще се постараем всеки български ловец да разбере как са гласували българските евродепутати, за да знаят кой защитава техните права.

28.08.2020 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИК ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛОВЦИ

ЕВГЕНИ АБАДЖИЕВ

(получено на имейла на БГ ЛОВ)

Четете още: Забраната на олово в боеприпасите, възможните последствия върху нашето оръжие

Абонамент за бюлетин