Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » МС предлага да продължат мерките по контрол на Африканска чума по свинете

МС предлага да продължат мерките по контрол на Африканска чума по свинете

vater Публикувана от vater | 07.02.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

МС предлага да продължат мерките по контрол на Африканска чума по свинете

Министерският съвет одобри План за контрол и предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете у нас за периода 2024 - 2026 г.

Предлага се продължение на пакета от мерки, прилагани на територията на страната от 2020 г., за организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт.

В изпълнение на мерките в Плана освен структурите към Министерството на земеделието и храните са ангажирани още и Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, ветеринарномедицинските факултети, Българският ветеринарен съюз и Националното сдружение на общините в Република България.

Според правителството координираното прилагане на мерките, заложени в действащия до момента в План от 2020 г., допринесе за стабилна тенденция на спад на засегнатите обекти и унищожени животни и възможността за отпадане на част от ограниченията за търговия с живи животни и продукти, добити от тях.

Въпреки че в последните две години няма засегнати индустриални обекти или фамилни ферми, рискът по отношение на заболяването остава висок поради повсеместното му разпространение сред популацията на дивите свине в Европа, включително и сред дивите свине на територията на България.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин