Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Мечка с две мечета спасена от отстрел край Смолян

Мечка с две мечета спасена от отстрел край Смолян

vater Публикувана от vater | 12.09.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Мечка с две мечета спасена от отстрел край Смолян

Мечка, наречена Симона, стана първата проблемна мечка в България, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика, съобщават от организацията WWF България, цитирана от БТА.

Това е прецедент у нас. България е единствената страна в Европа, в която популацията на кафявите мечки драстично намалява - близо 100 мечки стават жертва на бракониерство всяка година.

През август тази година Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и член на Спасителния мечешки отряд на природозащитната организация WWF, получава сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Това е Симона.

За да не бъде мечката отстреляна, екипът се активизира веднага - поставя фотокапани в района, с които да следи движението на животните, и залага примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място, а стресът покрай операцията да ги откаже да имат близък досег с човека. Това е доказано успешен и често практикуван метод в чужбина.

След успешното улавяне на Симона следва и това на малките мечета, които са на по-малко от година и поне още една трябва да са около майка си. През цялата операция те стоят в близост и следят какво се случва. Екипът отново поставя примки и притихва в очакване, че ще се хванат, преди да настъпи приближаващата нощ. След недълго чакане, дръзките мечета се завръщат отново и попадат в примката. Всички заедно са преместени живи и здрави далеч в дебрите на Родопите.

ВИДЕО ОТ ЗАЛАВЯНЕТО ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Четете още: ВЪЗМОЖЕН ОТСТРЕЛ НА МЕЧКИ

АЧС: В Дания убиха и последната дива свиня в дивата природа

Абонамент за бюлетин