Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Интервю на... » Мирослав Ненковски: Надявам се отново да стана световен шампион (ВИДЕО)

Мирослав Ненковски: Надявам се отново да стана световен шампион (ВИДЕО)

vater Публикувана от vater | 16.05.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Мирослав Ненковски: Надявам се отново да стана световен шампион (ВИДЕО)

Г-н Ненковски, състезателният дух и вкусът към победите съпътстват кариерата Ви на ловец, кинолог, специалист по породата Английски пойнтер. Освен завоюваните първи места на множество национални ловни състезания, Вие покорихте и световната ловна сцена, ставайки световен шампион в световното състезание в Сенец, Словакия през 2023 г., за ловци с кучета, работещи със стойка и шпаньоли по правилата на „Св. Хуберт“. Наскоро добавихте към Вашите европейски и национални награди и купата “Понор”, завоювана на 3-тото поредно състезание по правилата на „Свети Хуберт“ за ловци и кучета, работещи със стойка, организирано от ЛРС-София-запад. Трябва да споменем, че голяма заслуга за Вашите успехи има ловното Ви куче Пандора. Как постигнахте тази синергия, за да бъдете печеливш тандем?

Никога не разглеждам състезанията като трудности, а като предизвикателство за тандема, който сме с Пандора. Тя знае много добре какво се изисква от нея. От позицията на съдия абсолютно безпристрастно мога да кажа, че Пандора е най-добре подготвеното куче в България за състезания от световен ранг. Тя пише със златни букви историята на Английския пойнтер в България.

Аз развъждам пойнтери в продължение на 30 години и за мен най-ценното е било, когато успея да запаля някой да ловува с тези прекрасни кучета.

Това ли е най-добрата ловна порода-птичар?

Английският пойнтер е порода номер едно и е в основата на много от другите кучета в 7-ма група, работещи със стойка. За моя тип лов, за моя начин на ловуване Английският пойнтер е безкомпромисен и категорично мога да кажа, че е най-доброто куче, с което аз съм ловувал. Имам опит и с други породи като Бретон шпаньол, Курцхаар, Дратхаар, но за мен Английският пойнтер е породата, която доставя най-голямо удоволствие от лова.

Как се разви селекцията на тази порода през последните 30 години. Към какво се стремят развъдчиците?

Селекционната дейност, свързана с породата, трябва да е насочена към акцентиране на нейната фунционалност за лов. Към това се стремят всички успели развъдчици. За голямо съжаление, някои от тях се фокусират най-вече върху скоростта и ефектността, в резултат на което Английският пойнтер до голяма степен загуби някои от своите характерни черти като сила на обонянието и експресивност на стойката.

За себе си мога да кажа, че винаги съм бил безкомпромисен по отношение сила на обонянието, твърдост и експресивност на стойката. Пойнтерът трябва да прави красиви стойки, да води уверено в посока на дивеча. Абсолютно безкомпромисен съм по отношение на елемента апорт. Кучето трябва да има спонтанно, природно желание да донася дивеча и да изпитва удоволствие от това. Именно тези качества трябва да са отправна точка за селекционерите и развъдчиците.

Аз, като развъдчик и състезател, съм постигнал всичко, което съм желал, на база работа, работа и пак работа и много четене. Аз съм ветеринарен лекар по образование и благодарение на него се докоснах до науката генетика. За мое голямо щастие в моя роден град Стара Загора съм имал възможност да попадна на добри учители, а желанието ми за развитие ме срещна с най-добрите развъдчици по света, с които имам трайни приятелства.

От позицията си на развъдчик не без гордост мога да кажа, че произведените от мен кучета са постигали невероятни успехи, които са били дори немислими, но благодарение на тях България се представи на световната киноложка карта и успяхме да се заявим като български кинолози и развъдчици.

Тази порода има ли своето достойно място сред ловната общност у нас?

В България Английският пойнтер до голяма степен е екзотика, въпреки че в близкото минало е бил мечтана ловна порода за всеки уважаващ себе си ловец. Италия е меката на Английския пойнтер, тъй като там годишно се раждат между 2 и 6 хиляди кученца от тази порода.

Напоследък в България се наблюдава тенденция към увеличаване на любителите на породата. Аз съм подарил за последните 6-7 години около 40 кучета на различни хора, като идеята ми е била да ги запаля за породата.

Няколко думи за стандарта на породата.

Пойнтерът е куче еталон за лов на птици и е създаден да работи при различни атмосферни условия. Това е снажно, силно, хармонично и атлетично куче, с красив, дълъг и мускулест врат. Който е ловувал с истински Пойнтер, той не остава равнодушен към неговата енергичност.

Цветовете могат да бъдат: монохромни - черен, кафяв, жълт, а при двуцветния вариант може да бъде бял фон с различни петна или комбинации от светложълто и бяло, тъмножълто и бяло, кафяво и бяло, черно и бяло. Макар и рядко се срещат и трицветни пойнтери. Като характер това куче излъчва уравновесеност, спокойствие и благородство, дори аристократизъм.

Заедно с Пандора Вие сте носители на много купи и награди у нас и по света. Успешна комбинация, много работа, късмет и какво още стои зад тези победи?

Искаш ли да бъдеш победител, трябва да можеш да виждаш детайлите под различен ъгъл. Трябва да бъдеш силно самокритичен и ясно да си даваш оценка къде стоиш и как работиш за надграждането си. Аз се състезавам сам със себе си, не гледам на другите участници в състезания като конкуренция.

Аз съм най-големият коректив за себе си. Аз знам какво куче притежавам. Знам какво мога като ловец и нямам никакви проблеми, независимо от терена, с нея да се справим на максимално ниво.

Кой Ви запали по лова?

Моят дядо. Той беше ловец и рибар. Прекрасен човек.

Кое е следващото предизвикателство, за което ще кажете: “Отивам да победя”?

Тази година световното първенство за ловци с кучета, работещи със стойка и шпаньоли по правилата на „Св. Хуберт“, ще се проведе в Хърватска. Надявам се отново да стана световен шампион. Качествата с Пандора ги имаме. Трябват ни късмет и здраве.

agro.bg

Абонамент за бюлетин