Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » На 1 май се открива селекционният и трофеен лов на сръндаци в България

На 1 май се открива селекционният и трофеен лов на сръндаци в България

vater Публикувана от vater | 23.04.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

На 1 май се открива селекционния и трофеен лов на сръндаци в България

Ловният сезон за подборен отстрел на сръндаци у нас стартира на 1 май и ще продължи до 31 октомври 2020 г.. (Ловен календар - срокове за ловуване на дивеч в България)

Сърните (Capreolus capreolus) са средно големи тревопасни бозайници от разред Чифтокопитни (Artiodactyla). Широко разпространени в нашата страна и обичаен ловен обект. Само мъжките екземпляри притежават рога - къси и изправени. През зимата мъжките губят рогата си, но на пролет за новия размножителен сезон израстван отново. Когато започват да израстват, новите рога са покрити със слой от тънка кожа, който постепенно изчезва, при загуба на кожното кръвообръщение. Тялото е червеникаво, а лицевите части са сиви. Окраската на тялото варира през различните сезони - златисто-червеникаво през лятото, но през зимния период потъмнява до кафяво и дори черно с по-светли коремни части.

Сърната е относително малка по размери в сравнение с други представители на семейство Плътнороги. Дължина на тялото от 95 до 135 cm, ширина в предните крайници 65 - 75 cm и общо тегло между 15 и 30 kg. Опашката е къса (2 - 3 cm), труднозабележима. Първите и вторите рога са неразклонени, между 5 и 12 cm, докато при възрастните сръндаци достигат от 20 до 25 cm, често завършващи с два или три, рядко четири върха.

Подборният отстрел е основно ловно-стопанско мероприятие и се провежда за всички видове едър дивеч , които обитават нашата страна – благороден елен, елен лопатар, сърна, дива свиня, дива коза, муфлон, зубър, мечка и глухар. Чрез него се подобрява качеството на дивеча – генетична, екстериорно, трофейно – и се създава оптимална структура на популациите при отделните видове. Целите на подборния отстрел са следните: - Да се достигнат и поддържат допустимите дивечови запаси при най – подходяща полова и възрастова структура на популациите.

Четете още:

Чешки предложения за лов на сръндак от VIP оръжейни комплекси

Подборен отстрел на едър дивеч и методи на ловуване

Убийствените зони

Наслука.

Васил Терзийски - БГ ЛОВ

ЛОВЕН ФИЛМ на БГ ЛОВ TV:

Абонамент за бюлетин