Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Намаляват наполовина лова на гургулица

Намаляват наполовина лова на гургулица

vater Публикувана от vater | 14.07.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Намаляват наполовина лова на гургулица

Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча, приет с Постановление № 151 на Министерски съвет от 2001 г., предлага да бъдат намалени ловните дни за гургулица от два седмично на един седмично, както и да бъде намалена дневната норма за отстрел от 10 бр. на 8 бр.

С прилагането на акта се очаква да се постигане устойчиво стопанисване и защита на популацията от гургулица, тъй като се предвижда ловните дни да са само в съботите и през официалните празници. На практика се отменя възможността за ловуване на гургулица в неделните дни. Предвидено е също и намаляване на дневния отстрел от 10 бр. на 8 бр.

Информацията по договорите за ловностопанската дейност в ловните стопанства става публична

Проекта на постановление, доклада (мотивите), частичната предварителната оценка на въздействието и становището на дирекция „Модернизация на администрацията“ в Министерския съвет са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища 14 дни.

Ловният сезон се открива през втората събота на месец август с лов на прелетен дивеч, част от който е и гургулицата. В тази връзка действията за защитата ѝ трябва да се предприемат във възможно най-кратък срок още преди началото на предстоящият ловен сезон. Предложените промени се ограничават само до два текста от правилника, поради което срокът от 14 дни ще позволи всички заинтересовани лица и организации да изпратят своите предложения и становища в рамките на провеждането на обществената консултация по проекта.

Абонамент за бюлетин