Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Над 8000 ловци изригнаха "Не искаме земя без дивеч и води без риба" (снимки+видео)

Над 8000 ловци изригнаха "Не искаме земя без дивеч и води без риба" (снимки+видео)

vater Публикувана от vater | 12.06.2015
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Над 8000 ловци изригнаха "Не искаме земя без дивеч и води без риба"

С ловни знамена и духова музика, ловците превзеха площада на „Св. Александър Невски" и пространството около Народното събрание.


Ловците настояват за редица промени, които да гарантират опазването на природата и дивеча в България, както и у нас да се наложат добри европейски практики. Настояват и за прекратяване на административната и политическата намеса.

От трибуната ръководството на Националния ловно-рибарски съюз, председатели на ловни сдружения от страната и редови ловци призоваха за премахване на капаните за улавяне на жив дивеч, забрана за ловуване в оградени площи, както и за запазване на ловно-рибарската етика и за противопоставяне на онези 30-40 ловни олигарси, които искат да завземат цялата страна.Ловците искат държавата да гарантира единството и целостта на ловното движение в България и да бъде обществен гарант за съхраняването на дивата природа за нашите деца. Настояват за приемане на нов закон с ясни правила и регламенти и цялостна стратегия за ловното стопанство на България, която да гарантира развитието на дивечовите популации и устойчивото им ползване, за не по-малко от 15 години напред.Председателят на УС на НЛРС-СЛРБ инж. Иван Петков поиска оставката на ресорния заместник-министър Георги Костов. Това искане той обяви на митинга и то беше посрещнато с бурна подкрепа, викове и свирки. Причините да се поиска оставката, е че по време на митинга инж. Иван Петков е получил предложенията за поправки в законодателството, които по думите му разбиват напълно структурите на националната организация. Това ще доведе до още по-лошо състояние на живата природа в България. „Стига чиновническо и административно безобразие и безхаберие. Ние работим за опазване на живота природа в България", каза Петков. По думите му, няма организация в България като ловно-рибарското сдружение с толкова голям принос за опазване на природата. Той припомни имената на първите дейци на организацията още от 19 век, сред които Димитър Петков, Стефан Стамболов, Васил Друмев, Чардафон, братята Тъпчилещови и други висши военни и духовници. Иван Петков припомни и че Българският ловно-рибарски съюз е сред основателите на Международния съвет по опазване на дивеча през 1931 г., а от 2000 г. е част от Европейската ловна асоциация. „Ние трябва да опазим националното живо богатство и работим години за това", посочи Петков. Той се възмути от трибуната, тъй като българската ловна система, която е взаимствана от Австрия и Германия преди повече от век, е изоставена и допълнително се разбива.Председателят на ловците и рибарите в България се възпротиви и на желанието държавата да прехвърли отговорността на ловно-рибарските сдружения за организацията на ловната стража. Това ще струва на дружинките около 7-8 млн. годишно. Освен това за 10 години, откакто е влязъл в сила законът за рибарството и аквакултурите и станало задължително предоставянето на управлението на рибните ресурси публична държавна собственост на сдружението на любителите риболовци, само един водоем в България е предоставен на такова сдружение. Това, по думите на Петков, е станало по чиновническо благоволение, а при останалите водоеми чиновници осуетяват всички процедури.

„Ние не искаме земя без дивеч и води без риба. Само за зарибяване влагаме над 2 млн. годишно", категоричен е Петков.Ловците и рибарите настояват за нов закон, отговарящ на високите европейски и световни изисквания и практики, национална стратегия, която да въведе яснота и гаранции за опазване на дивеча следващите 15-20 години поне, както и за незабавно създаване на работна група, в която да влязат и техни членове и научни работници, така че стратегията и законът да бъдат модерни и гарантиращи опазването на българската природа за идните поколения.Пълен запис на шествието и протестния митинг:

Абонамент за бюлетин