Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Немски курцхаар

admin Публикувана от admin | 21.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Немски курцхаар

FCI No на стандарта
119 от 25.04.2001 г.

Произход: Германия

Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 25.10.2000 г.

Предназначение на породата: Куче за разнообразен лов

Класификация по FCI:
Група 7 - Кучета, работещи със стойка
Секция 1 - Континентални кучета, работещи със стойка
С работен изпит

Кратко историческо резюме:

Историята на германският късокосмест птичар започва с кучета, които били използвани за лов на пернат дивеч с мрежа, особено в Средиземноморските страни, в съчетание с дресирани соколи. През Франция, Испания и Фландрия, пойнтерите дошли в дворовете на немските принцове в Германия. Най-важната характерна черта на тези кучета била спирането и замирането пред дивеча (изпълнението на стойка). След първата двуцевка направена през 1750 г. ловното куче станало още по-необходимо, тъй като е започнал отстрела на пернат дивеч непосредствено пред него. Това поставило началото на неговата промяна от чист пойнтер към всестранно ловно куче. Като основна база за структурата и развитието на породата "Zuchtbuch Deutsch-Kurzhaar" (родословна книга), била побликувана през 1897 г. от Принц Albrecht zu Solms-Braunfeld, който съставил отличителните черти на породата, съдийските правила за структурата и формата на кучето, както и инструкциите за съденето на кучето на изпитания. Днес германският късокосмест птичар продължава да преминава през филтъра на регулирано размножаване – и изпит по така изработените правила. Стандартът урежда конституцията на германския късокосмест птичар като всестранно ловно куче, което му позволява да изпълнява всички изисквания във връзка с ловната дейност, дори когато е и в по-напреднала възраст.

Общ вид:

Куче с аристократична и хармонична външност и структура, осигуряваща му сила, издръжливост и скорост. Гордата осанка, изчистените линии, сухата глава, правилно носената опашка, твърдата, лъскава козина и хармоничната походка, с добър разкрач, подчертават неговото благородство.

Важни пропорции:

Дължината на тялото трябва леко да надвишава височината при холката.

Поведение и темперамент:

Твърдо, уравновесено, достойно за доверие куче, със сдържан темперамент, нито нервно, нито плахо или агресивно.

Глава:

Суха, добре оформена, нито прекалено лека, нито прекалено тежка. Като мощ и дължина, тя съответства на структурата и пола на кучето.

Черепна област:

Череп: Умерено широк, леко заоблен, едва очертана окципитална кост, не много дълбока медиална бразда, добре развити надочни дъги.
Стоп: Умерено изразен.
Лицева област:

Носна гъба: Леко изпъкнала. Достатъчно отворени, широки и подвижни ноздри. Основно кафява на цвят, както и черна, при черните или черно-пъстрите кучета. Телесно-оцветена или напръскана носна гъба е допустима само при кучета с основен бял цвят.
Муцуна: Дълга, широка, дълбока и силна, позволяваща кучето да носи лесно улова си. Гледана в профил, носната линия изглежда леко извита, нещо средно между форма на благородна изпъкналост (нос на овен) и много дискретна изпъкналост по права линия – по-изпъкналa при мъжките. Напълно права носна линия, въпреки че е приемлива е непривлекателна; вдлъбнат нос е сериозен недостатък.
Устни: Подобаващо стегнати, не много увиснали, добре пигментирани. Назолабиалната линия е наклонена почти вертикално, и продължава леко сводесто до умерено подчертаните ъгли на устните.
Челюсти и зъби: Силни челюсти, със съвършена, правилна и пълна ножична захапка. Горните резци трябва да припокриват долните плътно, като зъбите трябва да са разположени перпендикулярно на челюстите. 42 здрави зъба, в съответствие със зъбната формула.
Бузи: Силни, добре замускулени.
Очи: Средно големи, нито изпъкнали, нито хлътнали. Идеалният цвят е тъмно кафяв. Клепачите са плътно прилепнали.
Уши: Умерено дълги, поставени високо и широко, гладки и без да са завъртени, висящи, прилегнали по главата, закръглени в краищата си. Нито много месести, нито много тънки. Когато се опънат напред, те достигат повече или по-малко до края на устните.

Шия:

Дължината и е в хармония с цялостната структура на кучето, постепенно се разширяваща по посока на тялото. Много мускулеста и леко извита. Плътно опъната кожа по гушата.

Тяло:

Горна линия: Права и леко наклонена.
Холка: Добре изразена.
Гръб: Твърд и мускулест. Гръбначния стълб трябва да бъде покрит с мускули.
Поясница: Къса, широка, мускулеста, права или леко клиновидна. Стегнат и добре свързан преход от гърба към поясницата.
Крупа: Широка и достатъчно дълга, без да е стръмно наклонена, но леко наклонена в посока на опашката, добре замускулена.
Гърди: По-скоро дълбоки, отколкото широки, с добре изразена предна част, с гръдна кост простираща се толкова назад, колкото е възможно. Гръдната кост и лакътната става са на едно ниво. Ребрата са добре извити, нито плоски, нито бъчвообразни. Лъжливите ребрата се простират доста надолу.
Долна линия:С елегантна извивка, леко повдигната нагоре в задната си част, суха.

Опашка:

Високо поставена, силна в основата и заострена, с умерена дължина. Скъсява се около половината заради ловуването. В покой висяща надолу; при движение хоризонтална, никога по-високо от линията на гърба, нито крайно наклонена. (В страните, където законът забранява купирането на опашките тя може да се остави и в естествен вид. Тогава трябва да достига скакателната става и се държи наподобяващо формата на сабя.)

Крайници:

Предни крайници:

Общ изглед: Погледнати отпред, прави и успоредни, погледнати в профил, крайниците са добре поставени под тялото.
Плешки: Лопатките се простират доста назад, добре прикрепени за гръдния кош и добре замускулени. Лопатките и мишниците формират добър ъгъл.
Мишници: Толкова дълги, колкото е възможно, добре замускулени и сухи.
Лакти: Прилепнали, но не много стегнати към тялото, не са обърнати нито навън нито навътре, разположени доста назад.
Подрамене: Прави и достатъчно мускулести. Здрави кости, не много груби.
Китки: Силни.
Метакарпуси: Минимален ъгъл между метакарпусите и подраменете, никога отвесно стоящи.
Предни лапи: Закръглени с форма на лъжица, с доста стегнати и съответно засводени пръсти. Здрави нокти. Твърди, устойчиви възглавнички. Лапите стоят паралелно, никога завъртени, навън или навътре, както в стойка, така и при движение.
Задни крайници:

Общ изглед: Погледнати отзад прави и паралелни. Добре заъглени коленни и скакателни стави, здрави кости
Бедра: Дълги, широки и мускулести, добре заъглени между таза и бедрените кости.
Колене: Силни, добре заъглени между бедрата и подбедрата.
Подбедра: Дълги, мускулести с ясно видими сухожилия. Добре заъглени между подбедрата и метатарзусите.
Скакателни стави: Силни.
Мататарзуси: Силни, вертикални.
Задни лапи: Закръглени с форма на лъжица, с доста стегнати и съответно засводени пръсти. Здрави нокти. Твърди, устойчиви възглавнички. Лапите стоят паралелно, никога завъртени, навън или навътре, както в стойка, така и при движение.

Походка и движения:

Доста разтегнат разкрач, с мощен тласък от задните крайници и съответстващо изнасяне на предните крайници. Предните и задните крайници се движат изправени и успоредни. Кучето се движи високомерно. Равана е нежелан.

Кожа:

Плътна и стегната, без гънки.

Космена покривка:

Козина: Къса и гъста, груба и твърда на пипане. До известна степен по-тънка и по-къса по главата и ушите, не е забележително по-дълга по долната страна на опашката. Трябва да покрива цялото тяло.
Цвят:
- Чисто кафяв, без петна;
- Кафяв с малки бели петънца по гърдите и крайниците;
- Тъмно кафяво пъстър, с кафява глава, кафеви петна и петънца. Основният цвят на тази кучета не е кафяво, смесено с бяло, или бяло с кафяво, а косъмът е с цвят смес между кафяво и бяло, като резултата от тази разновидност е непривличащ внимание външен вид на кучето, което се цени високо в ловната практика. По вътрешната част на задните крайници така, както и в края на опашката цветът е често по-светъл;
- Светло кафяво пъстър, с кафява глава, кафеви петна и точки или без петна. В това оцветяване кафевите косми са ограничени, а белите косми са преобладаващи;
- Бяла с кафеви петна по главата, кафеви петна или точици;
- Черен цвят, в идентични нюанси както при кафевите, съответно кафяво пъстрите окраски.
- Жълтите-жълтокафевите петна са позволени;
- Светли петна и точки по устните са допустими.

Размери:

Височина при холката:
Мъжки: 62-66 см;
Женски: 58-63 см.

Недостатъци:

Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за недостатък и да се третира с прецизност, пропорционална на неговата големина.
- Голям недостатък на конструкцията са слабо изразените полови белези;
- Прекалено къса муцуна;
- Прекалено тежки или леки устни;
- Липсата на два зъба заедно (РМ1 и М3), важно е да се знае че от четирите РМ1 и двата М3 само максимум два зъба могат да липсват;
- Прекалено светли очи, око на граблива птица – светло жълто;
- Уши прекалено дълги, прекалено къси, прекалено тежки, прекалено тесни в основата си, навити;
- Наличие на увиснала кожа на гушата;
- Слаб, "шаранов" гръб;
- Прекалено къса задница;
- Прекалено дълбоки гърди;
- Опашка носена прекалено високо над линията на гърба или прекалено извита;
- Лакти извити навътре или навън. Лапи извити навън; предни крайници стоящи близко или широко;
- Слаби наклонени крайници, слаби кравешки тип или затворени скакателни стави.

Сериозни недостатъци:

- Тежка, лимфатична, дебела структура;
- Изявен стоп;
- Телесно оцветена или петниста носна гъба (с изключение, когато основния цвят на козината е бял);
- Остра муцуна, вдлъбнат профил на муцуната;
- Клещовидна или частично клещовидна захапка (При кучета над четири години клещовидната захапка, развита с годините няма никакво влияние при отсъждането, като "Deutshe-Kurzhaar-Club", изисква сертификат от предишни изложби, констатиращ коректната захапка);
- Гръб извит много нагоре или хлътнал;
- Недостатъчна дълбочина на гърдите. Недобре оформена предна част на гърдите. Прекалено плоски или бъчвообразни ребра;
- Силно извити навън или навътре лакти;
- Слаби и ниски метакарпуси;
- Отвесни метакарпуси;
- Задни крайници, силно извити навън (скакателна става като на крава, или кривокраки при стоеж или движение);
- Претоварени задни крайници;
- Раздалечени пръсти;
- Плоски лапи;
- Тежка походка;
- Повече от 2 см разлика от размерите определени от стандарта.

Дисквалифициращи недостатъци:

- Сериозно отклонение от половите характеристики;
- Липсата на повече от 2 зъба, измежду четирите РМ1 и двата М3. Липсата на всеки от останалите зъби (отделно от РМ1 и М3). Зъбите, които не се виждат се приемат за липсващи с изключение при "Deutsch-Kurzhaar-Club", които изискват представяне на специален тест на задните зъби.
- Издаденост на горната или долната челюст. Отклонение във формата на резците или всякакви други подобни дефекти на зъбната формула;
- Повече на брой зъби, промяна на правилното подреждане на зъбите;
- Клюнообразни устни, сцепено небце;
- Паднали клепачи, ектропия, ентропия, двойно подреждане на миглите;
- Гръб, силно извит надолу, деформиран гръбначен стълб;
- Деформиран гръден кош;
- Зачатък на заден пети пръст с, или без кост;
- Всички характеристични недостатъци;

Забележка: Мъжките трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.

източник: bgdogs.net

Абонамент за бюлетин