Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Носорог: Бракониерството в Южна Африка намалява

Носорог: Бракониерството в Южна Африка намалява

vater Публикувана от vater | 09.02.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Носорог: Бракониерството в Южна Африка намалява

Големи успехи срещу бракониерството: спад на бракониерските носорози и висока присъда за затвор за бракониери и търговци на рога в Южна Африка.

Приятни новини от Южна Африка. Както съобщава Министерството на околната среда там, броят на бракониерски убитите носорози продължи да намалява през миналата година. В сравнение с предходната година броят намалява от 769 на 594 животни, които са убити заради ценния си рог. Според министъра на околната среда на Южна Африка Барбара Криси незаконната търговия със защитени видове е силно развита форма на международно организирана престъпност, поради което са предприети мерки за изземване на бракониерските трофеи и подобряване на наказателното преследване на подобни престъпления. "Спадът в бракониерството през последните пет години е резултат от добрата работа на мъжете и жените, които рискуват живота си всеки ден в борбата срещу бракониерсвото и често влизат в сблъсък с тези престъпници", каза министърът.

Дълги срокове затвор за бракониерство

През 2019 г. в общоизвестния и популярен национален парк Крюгер са открити общо 327 трупа на носорози. През тази година обаче там бяха арестувани 178 бракониери. В Южна Африка бяха арестувани 332 души и конфискувани 85 огнестрелни оръжия за бракониерство и търговия с рога. Шестима обвиняеми бяха осъдени на наказание лишаване от свобода на 15 или повече години, а 75 души отидоха в затвора за две до пет години.

Лекарства в Китай и Виетнам

Рогът на носорог е особено популярен във Виетнам и Китай и се търгува на цена, подобна на тази на златото. Рогът все още е често срещан в традиционната медицинав тези държави. В допълнение към лечебните свойства на рога се казва също, че има детоксикиращ ефект, например след нощно пиене. За това обаче няма медицински доказателства.

Превод: БГ ЛОВ

Четете още: ЛОВНИ НОВИНИ И СТАТИИ

Абонамент за бюлетин