Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Изп. агенция по горите » Обсъждаха здравословното състояние на горите в Стара Загора

Обсъждаха здравословното състояние на горите в Стара Загора

vater Публикувана от vater | 03.08.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Обсъждаха здравословното състояние на горите в Стара Загора

Съвещание във връзка със здравословното състояние на горите на територията на област Стара Загора се проведе днес в сградата на Регионална дирекция по горите. Специалисти и горски експерти от Дирекцията, Лесозащитна станция – Пловдив, Югоизточно държавно предприятие – Сливен и горските стопанства в областта обсъждаха проблемите, свързани със съхненето на иглолистните култури, причинени от болести и вредители и набелязаха мерки за решаване на проблема.

Мерките включват ускоряване на процеса на санитарни и принудителни сечи, както и привличане на всички заинтересовани страни в процеса на борба срещу вредителя. Необходимо е участието и на собствениците на гори, включително и частните в разрешаването на проблема. За целта предстои провеждането на уведомителни срещи с представители на местните власти, които да съдействат в уведомителния процес, включително и идентифицирането на частните собственици.

Заразените от корояди и гъбни вредители горски територии бързо се разрастват. Основна причина за увеличаване на нападенията е добрата хранителна среда за развитие на короядите. Тя е следствие на голямото количество увредена дървесина. В област Стара Загора до момента са инвентаризирани 3 300 ха.

„За да се спре ограничението на заболяването предстои отсичане на увредената дървесина и предприемане на спешни мерки, за да не се разпространи заразата. Мобилизирани са всички звена и институции в ограничаване на съхненето, причинено от корояди и фитопатогенни гъби. В момента се работи активно, но за да бъде овладян проблемът се изискват общи усилия на всички заинтересовани страни, както и разбирането на обществеността“, каза инж. Петър Заяков, директор на РДГ Стара Загора.