Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Огнищата на африканска чума по свинете в ЕС са намалели през 2022 г, според нов доклад на ЕОБХ

Огнищата на африканска чума по свинете в ЕС са намалели през 2022 г, според нов доклад на ЕОБХ

vater Публикувана от vater | 25.05.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Огнищата на африканска чума по свинете в ЕС са намалели през 2022 г, според нов доклад на ЕОБХ

Броят на огнищата на африканска чума по свинете (АЧС) както при домашните, така и при дивите свине в Европейския съюз, е намалял значително през 2022 г. в сравнение с предходната година, според нов доклад, публикуван от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). В осем страни от ЕС болестта е регистрирана при питомни свине, а в единадесет - при диви свине.

"През последното десетилетие африканската чума по свинете оказа драматично въздействие върху сектора на свиневъдството в ЕС и продължава да нарушава местните и регионалните икономики. Въпреки че последният ни доклад показва обнадеждаващи признаци, че усилията за спиране на разпространението на вируса може да имат ефект, картината в целия ЕС в никакъв случай не е изцяло положителна и ние трябва да останем бдителни. Фермерите, ловците и ветеринарите играят особено важна роля при докладването на подозрителни случаи", каза Бернхард Урл, изпълнителен директор на ЕОБХ.

През 2022 г. огнищата на АЧС сред домашни свине в ЕС са намалели със 79 на сто в сравнение с 2021 г. Намалението е особено отчетливо в Румъния, Полша и България. Противно на тях Литва регистрира леко увеличение, причинено от клъстер от огнища, регистрирани през лятото в югозападната част на страната.

Осем страни от ЕС (България, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия) и четири съседни на ЕС страни (Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна) съобщиха за огнища на зараза при домашни свине. Румъния беше най-засегнатата страна в ЕС с 327 огнища, което представлява 87 на сто от общите огнища в ЕС. Сърбия е най-засегнатата държава извън ЕС от включените в доклада със 107 огнища. АЧС е регистрирана за първи път в Северна Македония.

По отношение на дивата свиня, 40 на сто по-малко случаи са докладвани в ЕС през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Това е първото намаление на случаите на АЧС при дива свиня в района от появата ѝ през 2014 г. Единадесет държави членки на ЕС (Чехия, Естония и Унгария в допълнение към членките с огнища сред домашни свине) и четири държави извън ЕС (Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна) са регистрирали случаи на АЧС при диви свине.

Кампанията на ЕОБХ за спиране на болестта е удължена

За да подкрепи продължаващите усилия за контрол на разпространението на вируса, ЕОБХ разширява своята кампания "StopASF" през 2023 г. Кампанията повишава осведомеността сред фермерите, ловците и ветеринарните лекари в ЕС и околните страни за това как да се открива, предотвратява и докладва африканската чума по свинете.

Сега, навлязла в своята четвърта година, кампанията на ЕОБХ насърчава стопаните, ветеринарните, лекарите и ловците да "откриват, предотвратяват, докладват" случаи на АЧС. Кампанията разчита на съдействието на местни фермерски групи. Тя се провежда в партньорство с местните власти в осемнадесет държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин