Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести, хранене и грижи » Разслояваща остеохондроза на ставния хрущял (Osteochondritis dissecans (OCD)) - 1ва част

Разслояваща остеохондроза на ставния хрущял (Osteochondritis dissecans (OCD)) - 1ва част

vater Публикувана от vater | 17.02.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Osteochondritis-dissecans-OCD-artus

Заболяването се проявява с костно-хрущялни счупвания и отделяне на фрагменти в ставите, които могат да засегнат множество стави в тялото на кучето. Костно-хрущялният фрагмент може да е частично или напълно отделен. Напълно отделеният фрагмент е свободно тяло и се нарича още „ставна мишка“.
В повечето случай заболяването се наблюдава при големи породи кучета, но е диагностицирано и при по-малки кучета и котки, макар и доста по-рядко. По-често засяга мъжки кучета, заради по-голямата им маса и по-голямото натоварване на ставите. Най-застрашени са кучетата на възраст между 4 и 10 месеца, но заболяват и възрастни животни. Въпреки големите си размери, кучетата от породите Доберман Пинчер, Коли и Сибирско Хъски боледуват значително по-рядко.
OCD може да засегне рамото, лакътя, коляното или скакателната става, като рамото се засяга
най-често. Основният клиничен признак е куцотата. Тя може да бъде едва забележимо накуцване със засегнатия крайник или напълно прекратяване на използването му. Признаците се засилват при физическо натоварване и избледняват след добра почивка. Ако се засегне раменната става може да се наблюдава скъсена крачка на предния крайник, като следствие от нежелание у животното да сгъва и разгъва напълно ставата. Рядко заболяването може да засегне едновременно и двата крайника и животното няма да е склонно да се движи.
Диагнозата се базира на история на заболяването, клиничен преглед и радиография на засегнатата става. При клиничен преглед се наблюдава ставна болка. При здрава става, животните не оказват съпротива при сгъване и разгъване на ставата, но в случай на OCD те изпитват силна болка и се съпротивляват. Като допълнение куцотата може да се засили след прегледа.
Извършва се рентгеново изследване на здравата и засегнатата става, за да се потвърди диагнозата. Кучето се упоява, за да се постигне пълна релаксация на ставите. Заснемат се няколко проекции на ставата. Често се наблюдава промяна в подлежащата на ставата кост. Ако диагнозата не се потвърди, изследването се повтаря след 2-3 седмици за потвърждение или предотвратяване на лъжливи резултати.
Причината за заболяването може да е многофакторна. Някой от факторите, които причиняват нарушенията са травма с последващо малокръвие и съответно намаляване на изхранването на ставата, генетични нарушения, прекомерно бърз растеж, хормонален дисбаланс и непълноценно хранене.
Травмата, независимо дали е остра или хронична може да допринесе за откъсване на хрущялни фрагменти, отделяне на хрущяла от костта или намаляване на кръвоснабдяването, като последното може да доведе до образуването    на хрущялна клапа.
Лечението може да е консервативно или оперативно отстраняване на дефекта. Консервативното лечение се препоръчва при началната фаза на заболяването. Изразява се в продължителна и пълна почивка (4 до 8 седмици). Разходките са само за облекчаване нуждите на кучето и то задължително трябва да е на каишка. Игрите и тичането са строго забранени. Противовъзпалителни, болкоуспокояващи ставно-поддържащи прерати са показани, но успехът от тяхната употреба е несигурен, особено при млади и активни животно. Често след такова лечение, заболяването не се прекъсва, а се задълбочава и се налага оперативна намеса.
Оперативното лечение се препоръчва, когато заболяването е в напреднал стадий или ако медикаментозното лечение не даде резултати. Засегната става се отваря оперативно и новообразуваната клапа, дефектът или „ставната мишка“ се отстранява. Прогнозата е добра, когато е засегната раменната става. Когато са засегнати други стави, често се появява дегенеративно заболяване на ставите (остеоартрит). Когато е засегнат лакътят, OCD може да допринесе за развитието на други заболявания.
Профилактиката срещу това заболяване се изразява във внимателно слекциониране на животните и изключване от разплод на преболедували животни. Млади кучета от големите породи не трябва да се подлагат на напрегната физическа дейност, особено скачане. Отглеждането в жилища с твърда подова повърхност (бетон), може да допринесе за развитие на заболяването. Правилното хранене, осигуряващо устойчив растеж е показано, като най-добрият подход е да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар.

Латералната радиография на коляното разкрива калцифицирано свободно тяло(лявата стрелка) и изсветляване на рентгеновата плътност в ставната повърхност на колянното капаче (дясната стрелка)

Предно-задна радиография на коляно, демострираща изсветляване на рентгеновата сянка и по-горе изглед на колянното капаче.

Предно-задна радиография на коляното една година след травма. Малките стрелки показват реконструкция на предната кръстосана връзка на коляното, а голямата - изсветляване на рентгеновата сянка в латералното тибиално плато.

ЯМР на коляното 2 седмици след травма. Наблюдава се допирателна костна контузия на латералния феморален кондил (малката стрелка) и латералното тибиално плато (голямата стрелка)

ЯМР една година след травма показва субхондрална циста (голямата стрелка), ставен дефект в латералното тибиално плато и голям излив на синовиална течност в коляното (малката стрелка).

ЯМР 1 година след травмата показва субхондрална циста в латералното тибиално плато.

Предно-задна радиография на коляното разкрива OCDв латерален аспект на медиалния феморален кондил.

Компютърна томография на коляното демонстрираща напълно отделен фрагмент в латерален аспект на на медиалния феморален кондил.

Латерална радиография на коляното показва  калцифицирано свободно тяло (бяла стрелка) в мастната тъкан под колянното капаче и рентгеново изсветляване в ставната повърхност на колянното капаче (черна стрелка).

ЯМР на коляното показва  калцифицирано свободно тяло (бяла стрелка) в мастната тъкан под колянното капаче.

Втора част на статията може да прочетете тук: 2ра част

Д-р. В. Василев
Факултет Ветеринарна Медицина
Лесотехнически Университет- София.

Сайт на ветеринарна клиника АРТУС

Материала е написан от автора за Ловен портал БГ ЛОВ. Забранено копирането!

Абонамент за бюлетин