Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » От АЧС може да са заразени до 400 диви свине в Белгия

От АЧС може да са заразени до 400 диви свине в Белгия

vater Публикувана от vater | 19.09.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

От АЧС може да са заразени до 400 диви свине в Белгия

След откриването на 5 трупа на диви свине с АЧС от властите във Валония за месец забраняват посещението на горските зони на площ от 63 000 хектара на юг от Етал (населеното място е близо до границата с Франция и Люксембург). Смъртността при дивите свине в района може да придобие масов характер - според специалистите от АЧС може да са заразени от 10 до 400 диви свине.

По-рано властите от Валония забраниха лова и храненето на диви свине в горите на територията на Етал.


Белгийски ветеринарни специалисти заедно с европейски експерти проверяват поголовието в свиневъдните ферми във Валония за наличие а АЧС.

Земеделският министър на Белгия Дени Дюкарм обясни, че вирусът на АЧС не е опасен за хората, но няма ваксина и вирусът може лесно да се предава от едно животно на друго, заплашвайки поголовието в свинефермите.

Както отбеляза белгийската Агенция по безопасност на храните - Afsca, смъртността при дивите свине показва, че вирусът на АЧС, чиито огнища са регистрирани в Източна Европа, се разпространява в западната част на континента. Случаи на заболяването са регистрирани в Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Румъния, Чехия и последно - в България.

Япония, Сингапур и ЮАР се присъединиха към Китай, Тайван, Филипините, Южна Корея, Мексико и Беларус са в списъка на трети страни, които спряха вноса на свинско месо от Белгия заради огнището на африканска чума по свинете (АЧС) в Белгия при 5 диви свине, съобщи Brussel Times.

Освен това Украйна, Китай, Южна Корея, Беларус и Сърбия спряха вноса на белгийски фуражи за свине.

Но досега в страната не е регистриран нито един случай на АЧС при домашни свине.

Условие за възобновяване на вноса е пълното елиминиране на заплахата от разпространение на вируса на АЧС в Белгия.

bgfermer.bg

Снимка: www.in-focus.eu

Абонамент за бюлетин