Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Отнемат оръжия за превишена скорост и други административни нарушения

Отнемат оръжия за превишена скорост и други административни нарушения

vater Публикувана от vater | 27.02.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Отнемат оръжия за превишена скорост

Полицията в цялата страна проверява за актове всички с разрешителни за оръжие.

Акция на МВР за отнемане на разрешителни за носене на бойно и ловно оръжие заради превишена скорост и други административни нарушения е в ход в страната от средата на януари.

Всички полицейски управления са задължени да извадят от масивите си без изключения притежателите на огнестрелно оръжие и да проверят дали в последните 3 години са им налагани административни наказания и колко на брой. Ако се окаже, че актовете са три или повече, се стартира процедура по отнемане на разрешителното. Собственикът получава писмо с възможност да депозира в едномесечен срок възражения, обяснения или доказателства, че не е извършил нарушенията.

“Проверяваме всички, на територията на нашето управление има около 8000 души с разрешителни, всички с административни наказания по Закона за движение по пътищата получават писма”, обясниха от едно от полицейските управления в София.

Службите за Контрол върху общоопасните средства (КОС) са активизирани с писмо 3286р-1567 от 10 януари 2019 г., подписано от директора на Главна дирекция “Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски.

Основанието за заповедта е чл. 58, ал. 1, т.7 от Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, според което разрешение за съхранение и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях не се издава на лица, които през последните 3 години са нарушавали 3 или повече пъти обществения ред.

“Има изискване на закона и ние просто го изпълняваме", лаконично коментираха вчера от Националната полиция.

Засегнатите от проверките граждани се заканват да обжалват решенията за отнемане. “Консултирах се с адвокат, който смята, че тази заповед е противоконституционна, защото заради административно нарушение се отнема моето конституционно право на самозащита”, коментира пред “24 часа” мъж от София. В последните 3 години той има точно три акта за превишена скорост и преди дни е извикан в полицейско управление, за да го уведомят, че ще отнемат бойния му пистолет за самозащита.От МВР се позовават на тълкувателно решение №4 от 2008 г. на Върховния административен съд, според което основания за отнемане на разрешения за дейности с огнестрелни оръжия са административни нарушения, с които се засягат обществени отношения, свързани с реда, спокойствието и сигурността на гражданите.

Още на 18.02.2019 г. БГ ЛОВ съвместно с адв. Ангел Ангелов от АС Ангелов, Ангелов и съдружници (Lex Ludens) публикува специализирана статия , че хиляди ловци са застрашени от отнемане на разрешителните за оръжия. Прочетете тук: ЗА ПУШКАТА НА ЕДИН ЛОВЕЦ

Акцията по преразглеждане на разрешителните в момента засяга над 250 хиляди българи, които притежават повече от 350 хиляди единици бойно и ловно оръжие. По-голямата част от тях са на бивши полицаи, военни и хора от службите. 40 хиляди разрешителни за оръжие има в охранителните фирми и още около 50 хиляди за лична самозащита.

В публикацията са използвани материали от 24 часа.

Наслука.

Четете още по темата: ЗА ПУШКАТА НА ЕДИН ЛОВЕЦ

Абонамент за бюлетин