Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Отстрел на две мечки стръвници искат от ДГС Славейно

Отстрел на две мечки стръвници искат от ДГС Славейно

vater Публикувана от vater | 04.06.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Отстрел на две мечки стръвници искат от ДГС Славейно

Пуснали сме документи до екоминистерството за разрешителни за отстрел на две мечки, които нанасят куп щети на домашни животни и пчелини, съобщи за "Марица" шефът на ДГС-Славейно Кръстю Узунов.

В района на банското село Сливка мечки са убили 5 животни само за месец май. Мечките унищожиха крави, телета и последно вчера и коза", каза Узунов. В района на селото има мечка с две малки мечета и голям мъжки мечок. Нападенията им зачестяват все повече.

В района на съседното село Давидково мъжки мечок напада предимно пчелни кошери. От горското са поискали министерството да разреши отстрела на две мечки - едната, която нанася щети в района на Баните и друга, която върлува в района на Смолян. Женски мечки не можем да отстрелваме, само мъжки мечоци, които нанасят щети, посочи Узунов.

През май екоинспекцията в Смолян е проверила 23 сигнала за щети от мечки в Смолянска област. При проверките са установени 9 случая на нападения над пчелини и 14 случая на нападения над селскостопански животни.

Регистрираните  щети са на територията  на общините Девин (село Триград - 3 щети и село Гьоврен – 1 щета), Баните ( село Давидково – 3 щети, село Сливка – 5 щети ), Смолян (град Смолян – 4 щети, село Върбово-1 щета, село Широка лъка – 1, село Могилица – 1 ), Ардино (село Латинка – 1 щета и село Песнопой – 1 щета) , Борино (село Кожаре – 1 щета) и Лъки (село Белица – 1 щета).  При огледите е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Комисията е изготвила предложения за обезщетение на собствениците.

Поради зачестилите нападения на мечки върху селскостопанско имущество РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Абонамент за бюлетин