Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Отстреляха мечка, нападнала и ранила петима човека в Словакия

Отстреляха мечка, нападнала и ранила петима човека в Словакия

vater Публикувана от vater | 01.04.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Отстреляха мечка, нападнала и ранила петима човека в Словакия

Пуснали дронове по следите на хищника, полиция и ловци я дебнали в гората

Кафява мечка, ранила петима души в словашко градче, е била издирена и застреляна малко повече от седмица след инцидента, предаде ДПА. Словашкият министър на околната среда Томаш Тараба написа днес във Фейсбук, че животното е било застреляно снощи.

При търсенето и идентифицирането на мечката са били използвани и дронове, съобщи словашката информационна агенция ТАСР.

Екипът за реакция при среща с кафява мечка, който е част от държавната организация за опазване на природата СОПСР, е създал система от камери за видеонаблюдение, за да установи къде е животното.

Патрули от екипа, полицията и ловци щателно са претърсили зоната около град Липтовски Микулаш.

На 17 март мечката се оказала в Липтовски Микулаш и ранила минувачи. На видеа се вижда как изплашеното животно стресирано тича по улиците между автомобили, явно търсейки път за бягство. Мечката се хвърля върху възрастни и деца, които не са успели да се отдръпнат навреме от пътя ѝ.

Жертвите, на възраст от 10 до 72 години, са ухапвани и одрани, а един човек за малко да остане без око. Злополуката стана повод за засилване на досегашни призиви на част от местното население и ловци за регулиране на популацията на мечките чрез умъртвяване.

Според проучвания, проведени от СОПСР съвместно с Карловия университет, в Словакия има между 1100 и 1200 диви мечки. Обикновено, ако ги забележат навреме, мечките избягват хора, но могат и да нападнат при изненадващи срещи или ако женска смята, че мечетата ѝ са в опасност.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин