Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Пламен Поюков: 120 000 лв. приходи планува ДЛС „Дикчан” за тази година

Пламен Поюков: 120 000 лв. приходи планува ДЛС „Дикчан” за тази година

vater Публикувана от vater | 20.04.2015
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Пламен Поюков: 120 000 лв. приходи планува ДЛС „Дикчан” за тази година

Пламен Поюков, директор на ДЛС „Дикчан'' пред Радио „Фокус” – Пирин за плануваните приходи от дивеч на територията на ДЛС „Дикчан'' за тази година.

Фокус: На каква площ се намира ДЛС „Дикчан”?

Пламен Поюков: ДЛС „Дикчан” се намира в югозападния дял на Родопите на площ от 200 000 дка. Нашата основна задача е охрана и възпроизводство на дивеча. Освен това се занимаваме с международен ловен туризъм, откъдето и идват нашите приходи.

Фокус: Как стартира тази година за ловното стопанство и как успявате да привличате ловци?

Пламен Поюков: Тази година стартира много успешно. На международните изложения които посетихме имахме добри оферти. Последните ни двама клиенти от преди седмица бяха от Австрия. Заявката която си бяха направили за отстрел на дива свиня беше доста успешна. Техния лов за нас също е успех, защото той ни донесе приходи от 9 000 евро.

Фокус: С какъв дивеч разполага ДЛС „Дикчан”, достатъчен ли е за да работите добре?

Пламен Поюков: Основния вид дивеч, главно позициониран в две бази за интензивно развитие на дивеча. В едната база основния вид дивеч е дивата свиня, а съпътстващия вид е благороден елен. В другата база за интензивно развитие на дивеча, основния вид е муфлон, а съпътстващ вид е елена - лопатар. Отделно от това, ние имаме всички видове хищници, които се намират на територията на България. Предлагаме лов на глухар, сръндак и част от птиците, като фазани, яребици.

Фокус: Имаше период на затишие в лова, сега може ли да говорим за едно възраждане на ловния туризъм ?

Пламен Поюков: Имаше такъв период на затишие, защото този вид туризъм е специфичен, освен това той е доста скъп. Кризата която беше през 2009 година рефлектира върху приходите от лова през следващите няколко години. Ние се стремяхме да направим добро проучване на пазара и да се стремим това което предлагаме като цени и като качество да бъде достъпно за нашите клиенти. Вече наблюдавам как приходите от лова се възстановяват и как популациите от дивеч започват да се възстановяват, работим в тази посока. Базата която предлагаме също е много високо ценена. Всички приходи които получаваме и икономическите ползи съответстват на това което ние предлагаме.

Фокус: Кои са повече, чуждите или българските ловци които идват при вас или няма значение кой ще стреля парите са едни и същи?

Пламен Поюков: За нас всички ловци са еднакви, без значение дали са българи или чужденци, те ловуват по еднакъв ценоразпис. Обслужването и професионалното отношение от наша страна към всички е еднакво. Не ги делим на богати или по-бедни, но всеизвестно е, че спрямо стандарта чуждите ловци могат да си позволяват по – големи разходи.

Фокус: Как привличате чуждестранните ловци, за да изберат държавното ловното стопанство?

Пламен Поюков: Освен това което рекламираме, нашите хора се отнасят професионално и ловците остават доволни от практикуваното хоби, въпреки платената висока цена за него. След като посетиха ДЛС „Дикчан” последните двама чуждестранни ловци, направиха заявка за посещение на още шестима ловци и разнообразен вид дивеч. Това означава, че професионалното отношение на колегите е много добро и цените които предлагаме на нашите клиенти са достъпни за тях.

Фокус: Колко като приходи очаквате за стопанството до края на годината, продължавайки да развивате ловния туризъм ?

Пламен Поюков: Приходите за тази година сме планували за 120 000 лв., аз предполагам че ще ги надскочим,защото за сега развитието на ловния туризъм върви доста успешно. Предстои откриването на ловните сезони за различните видове дивеч. От 15 април се разрешава лова на глухара, от 1 май е разрешен лова на сърна -сръндак, от септември месец и на благородния елен. Ще имаме възможност да предлагаме на нашите клиенти различни видове дивеч, а от там и да получаваме повече приходи.

София ЗЛАТАНОВА
focus-news.net

Абонамент за бюлетин