Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Полша криминализира саботажа срещу лова

Полша криминализира саботажа срещу лова

vater Публикувана от vater | 02.02.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Полша криминализира саботажа срещу лова

Полският парламент гласува нов закон, който ефективно криминализира саботажите срещу лова. Законът трябва да бъде одобрен от президента на Полша, който е малко вероятно да наложи вето.

Според новия закон, хората, които „умишлено възпрепятстват лов“, ще бъдат подложени на наказание до една година лишаване от свобода. Наказанието за възпрепятстване на така наречения „санитарен лов“ ще бъде още по-сурово: до три години затвор.

Освен това новият закон предоставя на ловците редица други привилегии: ловът ще бъде разрешен както през деня, така и през нощта, в близост до населени места. Ще бъдат разрешени и оръжията с заглушители. Нещо повече, собствениците на земя няма да имат право да възразят срещу лова върху собствеността си.

По време на дебата за новия законопроект в горната камара на полския парламент беше изрично заявено, че новият законопроект е предназначен да се насочи срещу активистите срещу лова. В Полша само около 0,3% от населението са ловци.

Дивата свиня е особено засегната от лова, и е обект на „санитарен лов“ поради огнищата на африканска чума по свинете (АЧС): вирусно заболяване, разпространяващо се както сред дивата свиня, така и от популацията на домашните свине. Макар и безобиден за хората, вирусът причинява значителни икономически загуби на фермерите и нарушаване на международната търговия с животни и месо.

През 2014 г. властите обявиха наличие на АЧС в Полша, а от 2015 до 2017 г. близо 1 милион диви свине са отстреляни заради борбата с вируса.

Превод: БГ ЛОВ

Четете още: ЛОВНИ НОВИНИ

Абонамент за бюлетин