Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Коментар на... » Позиция на УС на СЛРД Сокол 1884 за предложените промени в Устава на НЛРС-СЛРБ и по някои наболели в последно време теми

Позиция на УС на СЛРД Сокол 1884 за предложените промени в Устава на НЛРС-СЛРБ и по някои наболели в последно време теми

vater Публикувана от vater | 01.04.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Позиция на УС на СЛРД Сокол 1884 за предложените промени в Устава на НЛРС-СЛРБ и по някои наболели в последно време теми

До УС на НЛРС – СЛРБ
До „Сокол – БЛРС“ ЕООД
ДО списание „Лов и Риболов“
До вестник „Наслука“
До сайта БГ ЛОВ
До всички ловни сдружения


Позиция на УС на СЛРД Сокол 1884 за предложените промени в Устава на НЛРС – СЛРБ и по някои наболели в последно време теми

На свое заседание, проведено на 11 март 2019 г. УС на Сдружение Ловно-рибарско дружество Сокол 1884 Велико Търново обсъди предложените промени в устава на НЛРС-СЛРБ. Обсъждането стана повод отново да се повдигнат много наболели през последните години въпроси и проблеми. След дебатите бях упълномощен да изразя в писмен вид позицията на УС по устава и всички засегнати теми.

В навечерието на 135 – годишнината от създаването ни, с което се полага началото на организираното ловно движение ни се искаше да бъдем изцяло позитивно и празнично настроени, да се радваме на една обединена ловна общност, която знае какви цели има за развитието на ловното дело и как да ги постигне. За съжаление реалностите според нас са други. Затова нашата позиция е следната:

УС на СЛРД Сокол 1884 изразява категорично несъгласие с предложените промени в устава и призоваваме всички сдружения членове на НЛРС-СЛРБ да не ги подкрепят и да ги отхвърлят.

Мотивите ни са следните:

С предложените промени се дава възможност за пряка намеса от страна на съюза в контрола върху разпореждането с членския внос, финансовите средства и активите на дружествата, членуващи в НЛРС-СЛРБ. По този начин Контролния съвет на Управителния съвет на съюза се превръща в Контролен съвет на Управителните съвети на сдруженията. Това е груб и циничен опит за подмяна на органите на управление и контрол на сдруженията, като самостоятелни равноправни субекти, съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Нещо повече – в предложенията прозира желанието на председателя и ръководството на съюза да имат право не само да оценяват и заклеймяват всеки дръзнал по някакъв повод да изрази различно от тяхното мнение, а дори да получат право да влияят пряко върху решенията на общите събрания на сдруженията /в това число и избора на ръководни органи/.

Предложението включва още задължението всяко сдружение, което иска да членува в съюза да предоставя в него нотариалните си актове за имотите, които притежава, договорите за наем, личните данни за членовете си, трудови и граждански договори, данни за членския внос на членовете. Като добавим и въвеждането на задължението за назначаването на щатен ловен надзирател, отделно от специалиста по ловно стопанство /непосилно за повечето малки сдружения/, мотивирано с абсолютната лъжа, че това е изискване на ЗЛОД, както и заплахата от изключване на всяко сдружение, което не отговори на гореописаните изисквания и не приведе собствения си устав в съответствие с този на съюза, се налагат следните изводи:

• С приемането на предложените промени НЛРС-СЛРБ ще се превърне от доброволна, демократична в командно-административна, тоталитарна организация;

• С това предложение дружествата и ловците в тях се вкарват в непродуктивен и неползотворен дебат, водещ до опасността от масово напускане на сдружения от съюза;

• Обобщавайки посоката на всички тези предложения, се създава усещането, че се цели задоволяването на амбициите на поредния председател за постигане на подчиненост на сдруженията и послушание на председателите и ръководствата им. За съжаление тези амбиции ни напомнят на подобни и дори по-големи от един по предишен председател. Склонни сме да отдадем това на младостта и неопитността на сегашния, като се надяваме за един по внимателен подбор на съветници и генератори на идеи за в бъдеще.

Тези предложения за промени в устава ни принуждават да напомним, че не съюзът е създал сдруженията, а точно обратното. Не съюзът е собственик на сдруженията, а ние – дружествата и ловците, сме собствениците - и на финансите, и на имотите, и на фирма „Сокол-БЛРС“ ЕООД. И като такива сме длъжни да знаем и да контролираме как и в чия полза се управляват те от тези, които сме избрали. Дали се управляват в полза на сдруженията и ловците, и ако не – в чия полза се управляват?

Например в чия полза беше закрит щата на юристконсулт и беше заменен с договор с адвокатска кантора? Досега сдруженията получаваха от юристката на съюза безплатно консултации и документи, необходими за възстановяване на собствеността върху техни имоти. Към коя адвокатска кантора да се обръщаме сега и кой ще и плаща?

В чия полза бяха вдигнати наемите на производствените бази на Фирма „Сокол-БЛРС“? Не е ли ясно, че това повишава разходите на фирмата а оттам и себестойността и съответно цената на произвежданите птици и зайци. И в крайна сметка кой пак ще плаща – отново сдруженията. Защо тези бази не се дадат безвъзмездно на фирмата за да се понижат разходите и цената на произвеждания дивеч?

В чия полза се похарчи петцифрена сума за ликвидиране самостоятелността на сайта „Дивото“, чрез вливането му в официалния сайт на НЛРС-СЛРБ. Досега сдруженията можеха да публикуват всичко в него без цензура, а така той се превърна от независим форум на сдруженията в административен орган, контролиран от ръководството на съюза. И това се направи без да бъдат попитани повече от 20 сдружения, които подпомогнаха финансово създаването му.

В чия полза са продължаващите опити да бъдат похарчени по-вече от половин милион лева /по около 1000 лева на м2/ за ремонтни работи на музея /за сравнение толкова струва на м2 новопостроен апартамент във В.Търново/. И как така коментираните в управителния съвет от предишния мандат стойности на същия ремонт 150 до 250 хиляди лева изведнъж станаха 580 хиляди лева за 600 м2?

Можем да зададем и още подобни въпроси но засега ще спрем дотук. Не сме съгласни обаче с това което се прави. Не смятаме че изброеното по-горе, както и промяната на устава са полезни за нас и за цялата национална организация. Ние винаги сме си казвали мнението и ще продължим да го правим, каквото и да ни коства това.

Затова, като наследници на първоучредителите, си позволяваме да напомним някои народни мъдрости.

„Насила хубост не става“ - уважение, признание и авторитет не се дават по принуда чрез устав или закон. Те не се придобиват и чрез длъжността, на която си избран или назначен. Те се печелят по заслуги според това което избраният или назначеният прави, по резултатите от неговата дейност - „По делата им ще ги познаете“. А освен това знаем, че „Рибата се вмирисва откъм главата“.

Уважаеми Г-н Председател на УС, г-н Главен секретар и господа членове на УС на НЛРС-СЛРБ, изминаха близо 2 години от избора ви. Вече сте регистрирани и напълно легитимни. Не е ли време да престанете да делите сдруженията и председателите им на победители и победени и да сочите с пръст като вътрешен враг всички които са издигнали и подкрепили явно друг кандидат и които изказват различни от вас мнения. Не е ли време да се опитате да чуете и разберете различните аргументи и предложения без да слагате етикети на тези които ги изразяват. Врагове и „джендъри“ /както се изрази един добре обучен в миналото член на УС/ при нас няма. По добре потърсете на „Витошка“ 31-33, а още по добре да погледнете и в огледалото, защото най-големият ни враг се намира точно там.

И тъй като все още не сме загубили напълно вяра в разума и мъдростта която има във всеки един човек, в това число и във вас, ви призоваваме: Оттеглете предложените промени в устава и ги заменете с дебат за идеите, целите и изобщо смисълът от съществуването на съюза.

Проблемът на Националния съюз не е организационен а същностен и съдържателен. С други думи всички трябва да си отговорим на въпроса: Кои сме ние и за какво се борим в новите съвременни условия?

В ловните полета и гори стана доста пренаселено. Освен нас там са концесионерите, арендаторите, туристите, дърводобивниците, гъбарите, билкарите, любителите на мото и авто-офроуд спорта и т.н. При сега действащите закони и правилници не е напълно ясно кой какви права и задължения има при досега си с природата и дивеча в нея. Дълги години проблемите се решават „на парче“ и чрез „кръпки“ в ЗЛОД и други закони, а ние бягаме след събитията, мъчейки се да поправяме сгрешеното след като вече е прието. И въпросът за в бъдеще е: Може ли нашият съюз, вместо да ползва лични нападки и обидни квалификации, да „принуди“ държавата /независимо кой е на власт/ да му стане партньор и да предизвика, наложи и поведе заедно с нея един всеобхватен национален дебат с всички които имат пряко отношение към дивата природа, дивеча и местообитанията му. Дебат в който участниците коректно и непредубедено един към друг да обсъдят проблемите и да се изработят общи принципи и стратегически цели. Съзнаваме, че ще е трудно, но ние сме готови да работим за това. Защото вярваме, че при един цивилизован сблъсък на интереси и идеи и търсене на разумните компромиси, може да се постигне консенсус и да се родят интелигентните решения в полза на дивеча и дивата природа в България.

Може ли нашият съюз вместо да харчи стотици хиляди лева за миналото /например за музей/, да започне да разработва програми за бъдещето. /Досега единствено програмата за разселване на дивеч осмисля донякъде членуването в съюза и то със средства на сдруженията и известна доза несправедливост при участието в нея/.

Не е ли по-добре да започнем да правим програмни бюджети в различни направления, като например:

• Програма за защита и възстановяване на местообитанията на дивеча;
• Програма за популяризиране на лова и ловното стопанство като традиция, култура, спорт, хоби и не на последно място като единствената всеобхватна природозащитна дейност, сред децата и в общественото пространство /защо не и включването им в образователните програми/;
• Програма за борба с бракониерството;
• Програма за борба с хищниците;
• Програма за повишаване на квалификацията на служителите в съюза и сдруженията;
• Програма за развитие на ловните и риболовните спортове;

Има и още много теми по които съюзът трябва да работи и които засягат интересите на ловците, някои от които са много актуални. Например:

• Искаме ли по-справедливи срокове за ловуване /подкрепя ли ръководството на съюза подписката от преди повече от година на повече от 40 000 ловци за сроковете, или отново заради лични съображения спрямо членовете на инициативния комитет я игнорира/;
• Съгласни ли сме да се забрани ловът на пъдпъдък защото бракониерският лов с машинки е довел до намаляване на популацията, или ще се борим срещу унищожаването на местообитанията му и отровите в земеделието;
• Съгласни ли сме държавата и Европа да дава милиони левове на една шепа псевдоприродозащитници , които през живота си не са разселили поне едно животно със собствени средства, а ние с нашата многобройна „армия“ и с потенциала да покрием всяко кътче на България за мониторинг, грижи и всичко необходимо за който и да е застрашен вид, да не го правим;
• Съгласни ли сме държавата да компенсира заради африканската чума стопаните на питомни прасета, а стопаните на дивите /в това число са и концесионерите/ да получават само инструкции. Основната част на приходите от лов на сдруженията е от групов лов на диво прасе. За планинските и за по-малките дружества спирането му ще постави въпроса за тяхното оцеляване и ще очакват помощ от съюза.

Можем да продължим още с поставянето на въпроси и теми за размисъл, но засега ще спрем дотук.

Накрая няколко апела: Уважаеми колеги – представляващи дружествата, членуващи в Националния съюз, не приемайте промените в Устава и

НЕ НАПУСКАЙТЕ СЪЮЗА, ТОЙ Е ВАШ!

Уважаеми управляващи НЛРС-СЛРБ,
Уважаеми ръководства на сдруженията,
Уважаеми братя ловци, нека заедно превърнем нашия съюз в организация, работеща в полза на ловът и ловците, защитаваща природата, дивеча и местообитанията му. Нека станем основен и постоянен партньор на държавата в регулирането на отношенията в ловът и ловното стопанство. Не го ли направим, по-добре да ремонтираме музея и да влезем в него завинаги.

Уважаеми колеги ловци от всички сдружения, така мислим ние, от тези неща се вълнуваме. Ще се радваме ако споделите с нас вашето мнение. Критики и похвали, заклеймявания и възхвалявания приемаме всякакви на електронните ни пощи:
lrd_vt@mail.bg – служебен СЛРД „Сокол 1884“ – В.Търново
dymitar@abv.bg – личен Димитър Йорданов

Димитър Йорданов – завинаги ловец и временно Председател на УС на Сдружение „ЛРД Сокол 1884” Велико Търново

Изпратено на имейла на БГ ЛОВ

БГ ЛОВ предлага на вашето внимание въпросния проекто-устав на НЛРС-СЛРБ: Прикачен файл  Устав след управителен съвет.pdf (778.75K)

Четете още:

Интервю с доц. д-р Васил Паница за причините поради които ЛРС Пловдив напусна НЛРС "СЛРБ"

Доц. д-р Васил Паница: Председателят на НЛРС - тежко скаран с истината!

Становище на НЛРС-СЛРБ е срещу здравето на българските ловци!

РЕШЕНИЕТО ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

Абонамент за бюлетин