Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Призив: Разрешете на ловците да подхраним дивеча, той има нужда от нас в дълбокия сняг! БГ ЛОВ награждава най-грижовните ловци!

Призив: Разрешете на ловците да подхраним дивеча, той има нужда от нас в дълбокия сняг! БГ ЛОВ награждава най-грижовните ловци!

vater Публикувана от vater | 23.03.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Призив: Разрешете на ловците да подхраним дивеча, той има нужда от нас в дълбокия сняг! БГ ЛОВ награждава най-грижовните ловци!

Ловен портал БГ ЛОВ, призовава Министерството на здравеопазването, Оперативния щаб и Министерството на земеделието, храните и горите да разрешат на българските ловци да предприемат навременни и адекватни действия с цел опазването на местния дребен и едър дивеч в части от страната, засегнати от обилния снеговалеж.

Предвид натрупалата се снежна покривка на места, е необходимо да се положат усилия за подхранване на дивеча и осигуряване на безснежни места, особено за дребния дивеч.

Г-жо и г-н министри, позволете на българските ловци да излязат от населените места и подхранят дивеча, той има нужда от нас сега в тази тежка зимна обстановка!

На най-грижовните ловци, при позволение за подхранване, БГ ЛОВ ще подари СТИКЕРИ БГ ЛОВ за ловните им джипове и лични автомобили (как да участвате за наградите вижте по долу).

При изграждането на съоръженията за подхранване на едър дивеч е необходимо да се спазват следните по-важни изисквания:

В планинските и полупланинските райони хранилките се разполагат равномерно в ловностопанския район - в зимните местообитания (южните склонове). Най-подходящи са местата по покрайнините на поляните, на 3 до 5 метра в гората. В близост до хранилките, на подходящи места, задължително се правят солища, които едрият дивеч посещава редовно.

Хранилките за фазани, яребици и кеклици се изграждат на места, където са естествените укрития на тези видове дивеч. Когато снежната покривка е продължителна, концентрираният фураж, примесен със слама, може да се разхвърля и в самите укрития (храстовата растителност покрай каналите, ж.п. линиите, синурите и др.). Добри резултати дава, особено при яребиците и кеклиците, разхвърлянето на подходящи места на пресен оборски тор.

Подхранването на зайците е ефективно, когато се използват снопчета сено, завързани на колчета на височина 50-60 см от терена, поставени на подходящи сухи места. Също така за заека е добре на подходящи места в периферията на гората да се поставят т. нар. солени колчета. Правят се по следния начин: колче с дължина 60-80 см се забива в земята и в горния му край се заковава консервена кутия с решетъчно дъно, в която се поставя солта.

Брой на хранилките и дневни дажби за подхранване на дивеча:

- хранилки и солища за елени, сърни и муфлони - по 1 бр. на всеки 10 животни

- хранилки за диви свине - на 300 ха ловна площ - 1 бр.

- хранилки и солища за зайци - по 1 бр. на 15 животни

- хранилки за фазани - по 1 бр. на 20 птици

- хранилки за яребици и кеклици - по 1 бр. на 15 птици

- за един благороден елен - 0,5 кг концентриран фураж, 2,5 кг груб фураж и 1 кг сочен фураж

- за един елен лопатар - 0,3 кг концентриран фураж, 0,8 кг груб фураж и 0,5 кг сочен фураж

- за една сърна - 0,150 кг концентриран фураж, 0,5 кг груб фураж и 0,3 кг сочен фураж

- за един муфлон или дива коза - 0,2 кг концентриран фураж, 0,8 кг - груб и 0,2 кг сочен фураж

- за една дива свиня - 0,6 кг концентриран фураж и 1 кг сочен фураж

- за 100 заека - 2 кг концентриран фураж, 4 кг груб фураж и 4 кг сочен фураж

- за 100 фазана - 4-5 кг концентриран фураж

- за 100 яребици или кеклици - 2-3 кг концентриран фураж

- за 100 полудиви патици - 4-5 кг концентриран фураж

Грубият фураж съдържа 50 % сено и 50 % листник, като се изчислява на база 5 куб. метра листник за 1 тон сено.

Сега е момента да помогнем на дивеча!!!

За да участвате за наградите на БГ ЛОВ изпращайте текст и снимки за извършеното от Вас захранване на имейл: vater@abv.bg или ги публикувайте в темата във форума ТУК.

За наградите, могат да участват отделни ловци, група ловци, ловни дружинки или сдружения.

БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин