Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Протест на ловци пред МЗХГ на 08.09.2020 г.

Протест на ловци пред МЗХГ на 08.09.2020 г.

vater Публикувана от vater | 29.08.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Протест на ловци пред МЗХГ на 08.09.2020 г.

Уважаеми колеги, БЛРС организира и ще проведе на 08.09.2020 г. протест пред сградата на МЗХГ свързан със следните проблеми. Грубо неспазване на закона и погазване на правата на ловни дружини и ловци.

1. През месец май на миналата година ловна дружина на село Скобелево, пловдивско проведе общо събрание съгласно всички изисквания на ЗЛОД, ППЗЛОД,ЗЮЛНЦ и устава на сдружение Сокол гр. Пловдив и взе решение да напусне сдружението в гр. Пловдив и беше приета за член на ЛРС"Съединение", гр.Съединение. От страна на ЛРС"Съединение" бяха изготвени всички изискуеми от Закона и правилника документи и бяха изпратени до директора на ДЛС "Тракия" за регистрация на ловната дружина и за стартиране на процедурата по договаряне за стопанисване на дивеча в ловно стопанския район на с.Скобелево. Директора отказа да изпълни законните си задължения и бяхме принудени да заведем две съдебни дела против мълчаливия отказ. Двете дела минаха в полза на ловната дружина и против мълчаливия отказ на Директора на ДЛС"Тракия". Въпреки многото обещания от страна На МЗХГ въпроса да бъде решен, до момента ловците са лишени от ловния си район и са лишени от правото си на лов по причина на това, че ДЛС"Тракия" отказва да им завери ловните билети.

Аз не мога а ако Вие можете кажете ми, какъв е този директор който не спазва закона и отказва да изпълни съдебни решения?

2. Без да бъде спазена никаква съгласно ЗЛОД и ППЗЛОД Министър Танева издава заповед за присъединяване на ловна дружина на с. Добърчин към дружина Искрец, като в нарушение на чл.7 ал. 4 цели обединяването на два отделни ловна стопански района. Ловна дружина с.Добърчин е член на ЛРС"Медвен",гр.Ботевград а ловна дружина на с.Искрец е члена ЛРС"Грохотен, гр.Своге. Към заповедта на министър Танева няма приложен нито един документ свързан с промяната която цели заповедта. Завели сме съдебно дело против конкретната заповед. Въпреки това Директора на ДГС Своге е взел кочаните с бележките за лов и едностранно е прекратил договора за стопанисване на дивеча между ЛРС"Медвен" и ДГС Своге.След като има заведено дело в административен съд следва заповедта да не влиза в сила, но своеволието на деректора е на лице.

3. По подобен начин на заповедта за с. Добълчин министър Танева издава заповед за обединяването на ловно стопанските райони на с.Очуша с района на с.Пчилин. Ловната дружина на с.Очуша е член на ловно сдружение на г.Долна баня а ловната дружина на с. Пчелин е член на ловното сдружение на гр.Костенец. В този случай също не е провеждана никаква процедура по ЗЛОД и ППЗЛОД и е против пълното несъгласие на ловците от Очуша да се присъединяват към сдружението на гр.Костенец Водим съдебно дело срещу незаконната заповед и първата определение на съда е отказ за обединяване на двата ловно стопански района.

4. От много години ловците от ловните сдружения "Балкан" и "Несебър 2012" от град Несебър търсят всякакви възможности да си възстановят отнетите в полза на ДЛС Несебър. През годините оправданието за невъзстановяването на площите беше г-н Валентин Златев, като арендатор на ловното стопанство.В момента Златев се е отказал от ползването на ловната стапанство и процедура по промяна границите е напълно възможна, но за съжаление има само обещания и до тук. На ловните сдружения са оставени около 15 - 20 процента от землищните граници и на практика няма къде да ловуват. Двете сдружения имат повече от 1000 и всички те са ощетени. Аз лично имам спомени от ловното стопанство на гр.Несебър и то беше от около 18000 хектара а сега е повече от 26000. Всичко това е за сметка на дружините и ловците. Не съм против държавните ловни стопанства, но всичко трябва да има мярка. Питал съм се какво значи ловно стопанство от 40000 хектара. Такова според мен няма никъде в Европа и света. Ако има между Вас подобни случаи можете да свържете с нас и да се помъчим да решим този наболял проблем.

Наслука на всички колеги.

Румил Лачев - БЛРС

Абонамент за бюлетин