Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Птиците в земеделските земи продължават да намаляват драстично, отчита доклад на БДЗП

Птиците в земеделските земи продължават да намаляват драстично, отчита доклад на БДЗП

vater Публикувана от vater | 24.10.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Птиците в земеделските земи продължават да намаляват драстично, отчита доклад на БДЗП

Видовете птици в земеделските земи продължават да намаляват с драматични темпове – до минус 42% от 2005 г. досега. Това сочат данните от представеното днес 19-годишно проучване на състоянието на широкоразпространените видове птици. Анализът е направен от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Индексът на птиците в земеделските земи се основава на данните за 19 вида. Птиците в земеделските земи до 2022 г. са били минус 37%. Минус 25% е техният брой през 2021 г., сочат резултатите. Пъдпъдъкът (-77%), сивата овесарка (-67%), полската чучулига (-52) са сред най-силно намаляващите видове.

По време на дискусията бе акцентирано, че има основания да се смята, че популацията на пъдпъдъка намалява и заради нерегламентирани ловни практики.

Сред основните причини за спада е активната дейност в земеделското стопанство, разораването на затревени площи, премахването на синори и полезащитни пояси, използването на пестициди и хербициди.

Насекомоядните видове намаляват с по-бързи темпове от зърноядните, коментира Йордан Христов, отговорник мониторинг в БДЗП. Това вероятно се дължи на понижаването на броя на насекомите в откритите пространства, което се дължи на използването на пестицидите, премахването на храстова растителност и др., считат от БДЗП.

Обикновената кукувица, която хората познават по звука ѝ, също намалява, заяви също експертът. Той посочи, че сред намаляващите видове са и домашното врабче и селската лястовица.

Оценката на специалистите е, че през 2022 г. общият индекс на птиците намалява с минус 13 на сто, а през 2023 г. – с минус 14 на сто. От БДЗП анализират четири категории на птиците. В нарастващата категория са гривяк, фазан, син синигер и др. Сред най-намаляващите видове са пъдпъдък, селска лястовица, обикновена кукувица, полска чучулига и др. В категория на стабилна тенденция са сойка, гугутка, кос и обикновена чинка. В неопределена категория са видове като сивото каменарче, синявица, червеноглава сврачка и др. При наличие на повече данни в последващ период е възможно последните птици да попаднат в категория "намаляващи", защото тенденцията за тях е с негативни стойности, обясняват от БДЗП.

Наблюдава се ръст от 68% на птиците в горите. Индексът на птиците в горите включва 12 вида, сред които са гривяк, обикновена чинка, сойка, кос и др.

От БДЗП призовават хората да се включат в традиционното преброяване на птици. Голяма нужда от наблюдатели има в Югозападна България. За участие в мониторинга на птиците, е необходима регистрация в страницата smartbirds.org.

Всяка разходка сред природата и наблюдението на птиците е приятно, а участието на доброволците допринася за отчитането на промените в околната среда, отбелязват от БДЗП. Какво става с чучулигите или с врабчетата - това е по-трудно да се разбере и затова ни трябват повече хора, които систематично да събират данни, заяви Стойчо Стойчев, директор на природозащита към БДЗП.

Гнездящите птици в България са близо 250-260 вида, обобщи Христов.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин