Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Първата орална ваксина за диви свине срещу АЧС създадоха в Испания

Първата орална ваксина за диви свине срещу АЧС създадоха в Испания

vater Публикувана от vater | 07.05.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Първата орална ваксина за диви свине срещу АЧС създадоха в Испания

Учени от Испания съобщиха за създаването на първата в света орална ваксина за европейски диви свине срещу АЧС (африканската чума по свинете). Препаратът, който е разработен с използването на жив вирус, взет от животни в Латвия, е осигурил ефективна защита на 92% от ваксинираните експериментално диви свине, съобщава Freontiers Media SA.

Резулатите от изследванията са многообещаващи, но ваксината се нуждае от по-нататъшни изменения, които да осигурят пълна безопасност при прилагането й, обяснява ръководителят на екипа д-р Хосе Санчес-Васкаино.

Ваксината трябва да предпазва животните от високопатогенен генотип II на вируса на АЧС, който се разпространява в Европа от 2007 г., а в Азия - от 2018 г. Въпреки административните методи на борба с болестта вирусът успява да се разпространи на територията на над 55 държави на 3 континента.

Епидемиологията на АЧС във всяка от държавите през специфичните природни и икономически условия изглежда различно, но при много от тях огромна роля играят дивите свине. Ако успеем ефективно да ваксинираме голяма част от популацията диви свине, този проблем ще бъде минимизиран, обяснява д-р Санчес-Васкаино. Това би блокирало по-нататъшното разпространение на АЧС чрез дивите свине на територии, които досега са свободни от АЧС, и това би позволило ситуацията да се вземе под кронтрол там, където вирусът вече е разпространен.

Един от най-многообещаващите шансове за ефективна ваксина е ослабеният вирус на АЧС, който по естествен начин се появява при някои особено силни животни след заболяването. В конкретния експеримент отслабеният вирус, взет от застреляно диво прасе в Литва, след предаване на здрави домашни свине осигурява на животните пълен имунитет към генотип II на АЧС. Именно този щам на вируса от Латвия е привлякъл вниманието на испанските учени. Те решават да проверят може ли с негова помощ да създадат орална ваксина и с нея да предизвикат ефективен имунитет при дивите свине.

Труп на дива свиня изплува при централния парк в Силистра (снимки)

Експериментална ваксина срещу африканска чума по свинете създаде българска компания

10 диви свине с АЧС на територията на ДЛС Тервел в последния месец и половина

Повече за АЧС четете тук: БОЛЕСТИ ПО ДИВЕЧА

Абонамент за бюлетин