Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Работни срещи за популацията и запасите на благороден елен в България

Работни срещи за популацията и запасите на благороден елен в България

vater Публикувана от vater | 29.08.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Работни срещи за популацията и запасите на благороден елен в България

Работни срещи свързани с популацията и запасите на благороден елен в България се проведоха в ДЛС-Тервел и ДГС-Преслав. Събиранията на специалистите от ловните стопанства се организират от ръководството на СИДП преди началото на ловния сезон за благороден елен. По време на срещата бяха представени резултатите от 3-годишно проучване по проект: „Популационни изследвания, миграции и състояние на запасите от благороден елен в България”. Участие в практическата работа по събирането на данни за проекта взеха почти всички ловни стопанства в Североизтока, както и специалисти от ДГС-Преслав. Резултатите показват, че повече от половината от представените в труда трофеи  от благороден елен  са добити в Североизточна България – Добруджа и Лудогорието, където условията за елените са най-добри. Проучването изследва 80 % от остреляните трофеи в страната ни.

Целта на работната среща е преди началото но ловния сезон на благороден елен специалистите да се запознаят с резултатите от проекта и приложението му в практиката. Няколко презентации по темата направиха д-р инж. Чавдар Желев и д-р инж. Росен Андреев.

По време на събирането се обърна особено внимание на стопанисването на дивеча, като участниците отбелязаха, че благодарение на добрите грижи и правилния подбор, страната ни държи световния рекорд от благороден елен с 273,60т. по СIC. Бяха отбелязани и грешките при стопанисване, значимостта и  начини за определяне  на правилният отстрел, с цел да се извлича максимума от популацията и реалистично постижимо да се добиват повече  капитални трофеи с оценка над 250,00т. по CIC. Добиването на такива елитни трофеи ще затвърди България като един от световните лидери в лова на благороден елен, единодушни са ловните специалисти от Североизтока.

Абонамент за бюлетин