Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Разрешителните за лов стават електронни

Разрешителните за лов стават електронни

vater Публикувана от vater | 08.09.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Разрешителните за лов стават електронни

Предстои да бъде направен публичен регистър на разрешителните за лов. Това заяви шефът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев по време на днешното му изслушване в Народното събрание.

Дунчев обясни, че разрешителните ще станат дигитални и ще има яснота за отстреляния дивеч, както и фоторегистър. Към момента се чака финансиране на проекта от Министерството на финансите.

"И тогава няма да ги има при нашите проверки резултатите, че огромна част от разрешителните за лов са с пропуски. Ползван е един дивеч, не е описан дивечът, не е писано кой го е ползвал, което означава, че във всички тези ловни стопанства някой чрез горските служители, чрез натиск върху тях си е позволявал да ползва дивеча по един незаконен начин, с пропуски, които са прикривани и това можем да го изчистим с дигитализация".

Той посочи още, че идната седмица предстои и проверка в ДЛС “Паламара” край Шумен. Въпросът беше повдигнат от лидерката на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова. Тя алармира, че няколко стопанства, сред които и “Паламара”, били напълно феодализирани и достъпът на обикновените граждани до тях е невъзможен.

Същевременно малко по-рано днес от ведомството съобщиха, че започват кадрова реформа за по-добро опазване на горите. При направени проверки на терен са открити съществени разлики между ситуацията на място и отчетената ефективност от горските инспектори към Регионална дирекция по горите (РДГ).

„При докладвани 2 нарушения на всеки 100 проверки от нашите служители, на терен ние установяваме по 2 нарушения на всеки 4-5 проверки. Над 30% е ефективността и от проверките по сигнали в гражданската платформа „Защити гората“. Това показва необходимост от решителни мерки тази статистика да се промени“, категоричен е Дунчев.

На първо място се спират всички назначения в системата на Агенцията по горите, докато се прецени оптималният състав и се повиши ефективността му. Ще бъдат въведени изисквания за по-висок образователен ценз и ще се гарантира по-добро заплащане.

Изготвени са критерии за оценка на работата на горските инспектори, които включват нивото на компетентност, броя направени проверки и актове, предотвратени нарушения в горските територии.

„Ще бъдем безкомпромисни към проявите на занижена дисциплина, за което вече търсим отговорност и от регионалните директори, допуснали занижен контрол на работата на своите служители – например в дирекциите в Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и други“, допълва Дунчев.

Новите мерки включват и създаването на звено за ведомствен контрол и допълването на двете специализирани звена към ИАГ с още един екип от РДГ.

Абонамент за бюлетин