Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Природозащита и дивеч » Разселване на дивеч в Североизтока – настояще и бъдеще

Разселване на дивеч в Североизтока – настояще и бъдеще

vater Публикувана от vater | 02.03.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Разселване на дивеч в Североизтока – настояще и бъдеще

Популацията на дивата свиня в повечето ловно-стопански райони намаля драстично през последните месеци. Причините са ясни и това беше нещо, което се очакваше да се случи. На фона на тази прогноза, която се случи и реално, ръководството на СИДП предприе стъпки за разселване на благороден елен и дребен дивеч в стопанствата от Североизтока. Ежегодното разселване на животни в ловните стопанства ще продължи и в бъдеще, за да може ловците, които решат да ловуват на територията на предприятието,  да имат по-големи възможности за избор и престоят им в ловните стопанства да бъде наистина незабравим.

104 животни от вида благороден елен са уловили и предоставили на други стопанства ловните специалисти от ДЛС-Паламара през последните три години. Запаса от този вид дивеч е над нормата, популацията е стабилна и доста голям брой животни могат да бъдат разселени в цялата страна. В стопанството от години се провежда селекционен отстрел, като целта му е да се подобри генофонда и да бъде регулиран броя на животните. От Паламара са предоставени шилари, приплоди и женски на ДЛС-Витиня, ДГС-Студен кладенец, ДЛС-Тервел и ДГС-Върбица. През януари са уловени още 20 елена, които са предназначени за ДЛС-Тервел и един от предоставените ловно-стопански райони на ДГС-Омуртаг. Идеята да бъдат подарени шест животни /3 кошути и три телета/ на една от ловните дружини в ДГС-Омуртаг е на директора на стопанството инж. Красимир Николов и на директора на СИДП инж. Веселин Нинов.

Дружинката, която избрахме е пример за добро и отговорно стопанисване на дивеча. В нейният ловностопански район се срещат освен диви свине, чиято численост е най-висока, и много сърни и елени. Увеличаването на броя на елените ще мотивира ловците да бъдат все така старателни и отговорни в грижите си за всеки вид дивеч. Към момента популацията на благородния елен в България не е равномерно разпределена по цялата територия на страната, а е концентрирана в няколко области, като по места запасите надхвърлят стопански допустимите. Това от своя страна създава огромни проблеми с щетите, които дивеча нанася на селскостопанските насаждения в тези райони. Вместо да се отстрелят голям брой животни, за да се регулират запасите, много по-разумно и отговорно би било тези животни да бъдат уловени и разселени в районите на страната, където няма елени или са с много ниска численост. За да се случи това на практика е необходима инициатива по места, защото няма друг механизъм в днешно време. Имаме всички условия да увеличим няколко пъти популацията на благороден елен за цялата територия на България, ако това се превърне в мисия на ловците и ако такова е тяхното желание, смята инж. Веселин Нинов.

Драстичното намаляване на популацията на дивата свиня отваря ниша и тя ще се запълни от друг вид дивеч. Готови сме да предоставим благородни елени на колегите, като всички знаят, че при нас има животни с отлични трофейни качества. В дългосрочен план стопанисването на благороден елен е печелившо, както по отношение на трофеите, така и по отношение на месото, което е с изключителни вкусови качества и е много търсено на пазара, категоричен е директорът на ДЛС-Паламара инж. Севен Башлъ. Тази година в плана за ползване на стопанството ще бъдат включени над 400 животни от този вид, като най-малко 10% от тях са трофейни екземпляри. Ръководството на поделението е решило да изпълни на 100% плана за отстрел, като месото ще се обработва и съхранява в новото предприятие, което отвори врати в началото на тази година на територията на ДЛС-Паламара. В модерната база ще се предлага богат асортимент от разфасовано дивечово месо от елен, муфлон и дива свиня.

57 лопатара и 7 благородни елена са разселени през януари в ДЛС-Тервел. През последните две години в стопанството са разселени близо 600 фазана, 20 благородни елена, 8 лопатара и 20 броя див заек. Лопатарите са закупени от ДЛС-Студен кладенец, а благородните елени от ДЛС-Паламара. Според инж. Георги Ботев, директор на стопанството в Тервел, в държавните ловни райони се поддържа добра и стабилна популация от този вид дивеч. През 2016г.  германския ловец Вернер Аустерман отстреля в стопанството елен лопатар, който беше обявен за нов национален рекорд. Трофеят с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и с тегло 4,750 килограма подобри рекорда на страната ни, който се държеше  от животно отстреляно от Тодор Живков през 1984 година в стопанство Воден. В челната десетка – на шесто и седмо място, са още два трофея от елен лопатар, отстреляни в ДЛС-Тервел през 1972 и 1981 година. Над 100 са животните от този вид в стопанството, като целта на ловните специалисти е  да се поддържат устойчив запас от животни с отлични трофейни качества. За трета поредна година в Тервел ще бъдат разселени и благородни елени.

30 благородни елена бяха разселени през последните две години и в ДГС-Върбица, като поне още 15 животни ще получи тази година стопанството. Ловният специалист инж. Исмаил Курдов отчита, че кошутите са привлекли мъжки екземпляри от съседни територии и при последния си обход е успял в рамките на един ден да види над 100 животни в границите на стопанството. Наблюденията му показват още, че се е увеличил броя на трофейните животни, а има и много млади индивиди, които тепърва ще се развият и ще донесат слава на териториалното поделение и предприятието.

Ръководството на СИДП работи за поддържане и увеличаване  на запасите от едър дивеч, но внимателно следи и популацията на дребния. Закупуват се и двойки диви зайци, които се разселват в различни стопанства, като целта е да се възстанови популацията, такава – каквато е била преди 1970 година. Преди 25-30 години България е изнасяла хиляди зайци. Официалните таксации сега посочват запаси в рамките на 370 до 420 хил. индивида, колкото е бил отстрелът на заек през 1970 г. Див заек разселват и членовете на СЛРД „Сокол“-Шумен, като хората споделят, че вече на много места се забелязват малки зайчета, особено в районите където се редуцира значително броя на хищниците.

През последните две години ръководството на ДЛС-Балчик реши да зарадва и риболовците. Над 3 000 малки пъстърви годишно се закупуват от стопанството и с тях се зарибява река Батова.  Всяка година в ДЛС-Балчик се разселват и между 500 и 1 000 фазана. В резултат на това популацията в района вече се е увеличила значително, което пък привлича ловци от Италия, Турция и България. Най-голям интерес към този вид лов проявяват групи от южната ни съседка, като през последните пет години броя на желаещите да ловуват в Балчик нарасна многократно. Членовете на ловните дружини в района на Батово също отчитат, че фазаните са се увеличили, а заедно с това и интересът към птичия лов.

Улавянето и разселването на дивеч е ловностопанско мероприятие, което в последните десетилетия беше изгубило своята популярност, но е наложително да се проведе в не малка част от ловностопанските райони, за да се възстанови числеността на дивеча в страната ни. Ежегодното разселване на животни в ловните и горски стопанства на Североизточното държавно предприятие е целенасочена политика на ръководството на предприятието и ловните специалисти.

Източник: sidp.bg

Четете още: ЛОВНИ СТАТИИ

Абонамент за бюлетин