Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » След американците и унгарците се запасяват с оръжия

След американците и унгарците се запасяват с оръжия

vater Публикувана от vater | 24.03.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

След американците и унгарците се запасяват с оръжия

Унгарците се редят на опашки за оръжия поради опасения от безредици с оглед на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Петер Рощаш не иска да има никакви поводи да използва огнестрелното оръжие, което си купува, но младият унгарски баща, който има едно дете, не иска да поема никакви рискове с оглед на епидемиятата от коронавируса, за която се опасява, че може да извади наяве най-лошото у някои хора.

"Това е превантивна мярка", каза 33-годишният Рощаш, докато чака на опашка пред малък магазин в Будапеща за оръжия от невоенен тип, за които не е необходимо да се вади разрешително. "По-добре аз да се смея последен, отколкото да се окажа в конфликт само с дръжката на метла в ръката", заявява той, цитиран от БТА.

През последните седмици все повече унгарци гледат да се въоръжават превантивно. Причината е, че се опасяват от възможно рухване на реда и законността, в случай че се стигне до остър недостиг на стоки от първа необходимост с оглед на разпространението на коронавируса.

В Източна Европа режимът за притежание на огнестрелно оръжие е строг, но търсенето на малокалибрени огнестрелни оръжия на фона на растящото безпокойство от коронавируса се повиши навсякъде из региона, отбелязва Ройтерс

. Асоциацията на чешките оръжейни производители заяви, че собствениците на оръжейни магазини съобщават за повишено търсене и двуцифрено увеличение на продажбите.

В Унгария и Чехия - две страни със съпоставимо по брой население от по около 10 милиона души, разрешително за оръжие имат по около 300 000 души във всяка една от двете страни. За някои леки оръжия дори изобщо не е нужно разрешително.

"Продаваме пет пъти повече, в сравнение с обичайното за месец март", каза Габор Ваш, който управлява три оръжейни магазина в унгарската столица Будапеща, включително този, от който Рощаш си купи своя газов пистолет.

"Можеше и да продадем и 15 пъти повече, ако имахме още оръжия с гумени куршуми, но ни свършиха", добави търговецът.

Магазинът, който е малко по-голям от телефонна кабина и е сгушен в крайградски търговски център в околностите на Будапеща, едва ли е бил проектиран за наплив на клиенти. Но от миналата седмица към него се стича доста голям поток от хора от всякакви социални прослойки.

Скок в продажбите на оръжия и боеприпаси се отчита и в САЩ, също на фона на опасения от социален срив, добавя Ройтерс.

Четете още: 

Бивш военен министър предложи да се изземат оръжията от хората

Удължават сроковете за презаверка на разрешителните за оръжия

Абонамент за бюлетин