Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Стоян Стоянов, СЛРД „Сокол”: За тази година имаме регистрирани само 4- 5 случая на бракониерство

Стоян Стоянов, СЛРД „Сокол”: За тази година имаме регистрирани само 4- 5 случая на бракониерство

vater Публикувана от vater | 14.03.2015
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Стоян Стоянов, СЛРД „Сокол”: За тази година имаме регистрирани само 4- 5 случая на бракониерство

Стоян Стоянов, председател на Ловно- рибарско дружество „Сокол” в интервю за Радио „Фокус”-Шумен.

Фокус: Г-н Стоянов, как оценявате изминалият ловен сезон?

Стоян Стоянов: Ловният сезон беше добър като ловно- стопански мероприятия и отстрел. Не е само ловът. При нас има стопанисване и грижа за дивеча. По отношение на фуражите за зимно подхранване сме изпълнили на 100 % задълженията, които имаме. Разнесли сме 38 тона царевица и 13 тона пшеница. Обработваме 4- 5 дивечови ниви, където сме заплатили 1058 лв. за обработката им, това е царевица, която не се бере и остава цяла зима на корен. Като разселване на дивеч през 2014 година, сме разселили 380 броя фазани и 360 броя яребици в землището на ловните дружинки. По отношение на обстрела на дивеча сме отстреляли 121 прасета, това е 80% от планирания отстрел. Ние работим с норми, които се одобряват от „Изпълнителна агенция по горите”, тоест не може да се бие безразборно. По отношение на прелетния дивеч, отстреляни са около 13 хил. пъдпъдъка, 2200 гургулици и 52 гривека. Заека е ограничен като лов в нашият регион от 10- тина години поради болести, хищници и интензивно обработване на земеделските земи. Заека рязко падна като популация. В момента той е 40 процента от нормалния му запас. Това е нестабилно като популация. В последните 4- 5 години не ни дават отстрел на заек. Основна дейност е и регулирането на хищниците, тъй като от тях пряко зависи прираста на другите животни. Ловците са отстреляли 382 скитащи кучета, 404 чакала и 340 лисици като изпълнение на плана за хищниците спуснат от „Изпълнителна агенция по горите”. По отношение на чакала изпълнението е 75 %, а по отношение на лисиците е 93 процента.

Фокус: В сравнение с изминалия сезон, как оценявате броят на отсреляния дивеч?

Стоян Стоянов:
Отстрела на диво прасе миналата година беше около 120 %, при птиците се запазва същия, а по отношение на хищниците има повишение при изпълнение на плана за отстрел. Като сравнение с други години, единствено при дивото прасе отстрела е малко по- нисък, но това беше обусловено от лошите климатично условия и многото дъждове. По отношение на хищниците имаме по- добри изпълнения отколкото други години и се повишава по този критерий, тъй като дружеството изплаща по 8 лева на отстрелян хищник по решение на общо събрание. Направили сме си фонд, който набира средствата си от ловците в сдружението. Тази година сме изплатили 3217 лева. Отстрела на хищници е най- висок в ловните дружинки на селата Овчарово, Васил Друмево и Ивански.

Фокус: Колко са ловните дружинки, които членуват в дружеството и колко на брои са ловците в тях?

Стоян Стоянов: В момента ловните дружинки членуващи в сдружението са 29 на териториите на общините Шумен, Венец, Хитрино и Нови пазар. Ловците наброяват в момента около 1100 човека. Това е и бройката около която варира и членската маса в последните 4- 5 години.

Фокус: Можете ли да кажете кои са най- големите трофейни животни, отстреляни през последният ловен сезон?
Стоян Стоянов:Тази година не съм много сигурен, но имаше трофейни животни в порядъка на 280- 300 кг. Говоря за диви прасета. Иначе сдружението има и разрешение за отстрел на благороден елен. Разрешени ни бяха за ползване 11 благородни елени, но поради климатични условия и поради това, че разрешителните не бяха взети в подходящ период, когато елените са в района, имаме отстреляни само 4 броя. Но там става дума за отстрел, който има за задача да селектира животните. Не се стрелят трофейни животни, а такива които имат генетични изменение или подрастващи с недобри заложби. По- скоро отстрела е селективен, от колкото трофеен.

Фокус: Наблюдават ли се случаи на бракониерство?

Стоян Стоянов: За тази година имаме регистрирани само 4- 5 на бракониерство. При два от тях работи прокуратурата. Намерени бяха убити животни в землището на село Лозево и то не е ясно дали са умрели от естествена смърт или са били убити от бракониери. Прокуратурата работи по тях, тъй като това е престъпление от общ характер. Ние сме установили 2 бракониерски прояви от ловци. Това са отстрел на див заек без разрешителни и в непозволено време, по които текат дисциплинарни производства. За тези прояви имаме дисциплинарен съд. На фона на 1100 ловци които имаме и 96 хил. декара ловни площи, които стопанисваме, бракониерските прояви са един много минимален процент. Това се дължи до голяма степен на факта, че имаме ловна охрана, която извършва периодични проверки както самостоятелно, така и с екипи на регионална дирекция по горите. Имаме много добра съвместна дейност с държавните органи в тази насока и това води до добри резултати на превантивната дейност. Тази година не сме установявали наличието на капани и примки. Под скрита форма, бракониерство винаги ще има и се установява трудно, защото това е дейност, която се осъществява скрито и през тъмната част на денонощието. Считам, че през последните десетина години и съзнанието на българският ловец се вдигна, и тези прояви не са така на дневен ред, както са били преди десетина години. От там идва и този по- нисък процент.

Николай МИЛУШЕВ
focus-news.net

Абонамент за бюлетин