Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » 64-тата Генерална асамблея на CIC "Хармония с дивата природа, градски и селски възприятия"

64-тата Генерална асамблея на CIC "Хармония с дивата природа, градски и селски възприятия"

vater Публикувана от vater | 03.05.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

64-тата Генерална асамблея на CIC - Хармония с дивата природа, градски и селски възприятия

На 27 април 2017 г. в Монтрьо, Швейцария беше открита 64-тата Генерална асамблея на Международния съвет за дивеч и опазване на дивата природа (CIC).

Нейното мото е „Хармония с дивата природа, градски и селски възприятия”. Този лозунг беше избран, тъй като през последните няколко години леснодостъпните медийни съобщения и социална свързаност доведоха до засилване на различията и конфликтите във възприемането на лова и ловците във всички части на света. Тези силно противоположни възгледи създават разделение сред хората, което се задълбочава с нарастващото присъствие на медиите в живота ни, където информацията, независимо дали е вярна или не, може да достигне стотици хиляди хора в рамките на няколко дни. Вече е доказано, че за лова, който е една силно емоционална тема, противоречивото медийно отразяване възпрепятства неговото използване като средство за опазване на природата въпреки многобройните му успехи и би могло да навреди на бъдещето му, ако не се борим. Тези, с които се борим, са анти-ловците, защитниците на правата на животни и тези, които следват емоциите си и погрешното представяне на информацията, а не научните доказателства.

Джордж Аман, председател на CIC, приветства участниците и припомни постиженията на CIC след последната генерална асамблея, която се проведе в Брюксел, Белгия миналата година. Председателят подчерта, че въпреки цялата много положителна работа, извършвана от ловци по целия свят в името на опазването на природата, ловната общност все още е изправена пред необичайно силни атаки и е необходимо единство на действията за постигане на амбициозните цели, които CIC си е поставил .

"Ще станете свидетели на това, че за първи път в историята на генералните асамблеи на CIC, ние влизаме в противоречиви дискусии с някои от нашите критици и опоненти, които ще бъдат с нас през следващите дни. Насърчавам ви да използвате случая, за да имате конструктивни дискусии с тези гости."

Емануел Ла Роше, ръководител на швейцарската делегация на CIC, в своите открити бележки подчерта, че Швейцария е малка, гъсто населена страна, която неизбежно се сблъсква с конфликти между природата и хората. "Убедени сме, че това събитие ще предостави широко поле за дискусии. Освен това ще изненадаме гостите си с интересни екскурзии, чрез които ще опознаят Монтрьо с всичките забележителности на града, уникалния му културен характер и очевидно - с кулинарните му удоволствия ".

Тазгодишният главен оратор беше Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International, който подчерта, че въпреки различията, диалогът с ловната общност е абсолютно задължителен и обединяването на усилията е от съществено значение. Ламбертини подчерта, че живеем в един много специален момент от историята на планетата и цивилизацията, където един вид, хората, променят системи, които са се развили през вековете и поддържат живота. Ние изпитваме това, което той нарече "двете страни на екологичната криза": изменението на климата и загубата на природата. Тези две страни са свързани, въпреки че последната рядко се обсъжда. Продължаваме да нанасяме големи щети на планетата и не сме се научили как да развиваме икономиката си без да вредим на природата. Ако продължим да произвеждаме, консумираме и захранваме живота си така, както досега, природата, дивите животни, горите и океаните може да бъдат претоварени и необратимо повредени. През изминалите години се наблюдава свръх ускоряване на неустойчивото и разточително използване на природните ресурси.

Има няколко други заплахи за планетата: свръхексплоатацията на видовете и загубата на местообитанията продължават да бъдат големи проблеми главно поради разширяването на населените места и човешката дейност.

Ламбертини посочи, че законният лов е от полза за природата и дивите животни. "Ловът е едно нещо, но в него има лов за прехрана. Това е основно право на толкова много общности: Латинска Америка, Югоизточна Азия, Африка. Но повишаването на неустойчивия лов с високо напреднали инструменти има въздействие, дори там, където живеят тези местни общности, изчезването на дивите животни в гората оказва влияние върху общностите ".

Бракониерството и незаконният трафик на диви животни са фактори, които оказват огромно въздействие върху дивата природа. Добре управляваният и регулиран устойчив лов допринася за контрола върху бракониерството и понякога е единственият жизнеспособен вариант за икономическо използване на земята, който осигурява доходи на селските семейства и общности. Той заяви, че WWF приветства продължаващите усилия на CIC и ловната общност да се борят срещу бракониерството. "Престъпленията срещу дивата природа са трагедия и за хората, те вредят и на дивата природа и на хората ... но все още са налице. Благодаря на ловците по света за борбата им с бракониерството."

От името на WWF генералният директор покани ловците и природозащитниците да наблюдават, измерват и демонстрират ползите от устойчивото използване на дивата природа с факти и цифри, за да избегнат критиките. WWF отчита последиците от потреблението на дивата природа и насърчава CIC да представи научни факти, така че те да могат да демонстрират въздействието.

"Предизвикателството е да живеем в хармония с природата. Това е предизвикателство не само за дивата природа, но и за нас. Заедно е възможно, това е кампанията на WWF. Работата заедно и намирането на решения е причината, поради която съм тук днес. Ние, всички, по различни начини се грижим за природата и трябва да го направим заедно. " завърши Марко Ламбертини

Превод: БГ ЛОВ

Още: Международния съвет за опазване на дивеча и дивата природа: Отчуждение от природата... какво да правим? (видео)