Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Природозащита и дивеч » Тихото завръщане на риса – Как ловците подкрепят опазването на риса в Европа (ВИДЕО)

Тихото завръщане на риса – Как ловците подкрепят опазването на риса в Европа (ВИДЕО)

vater Публикувана от vater | 24.03.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Тихото завръщане на риса – Как ловците подкрепят опазването на риса в Европа

Ловната асоциация на Словения: с всеотдайност и страст към опазването на рисовете в продължение на 50 години.

От 50 години насам ловците в Словения подкрепят възстановяването и опазването на евразийския рис. На 2 март 1973 г. ловци и лесовъди върнаха първия рис в словенските гори. Повторното въвеждане на рис в Словения все още се счита за едно от най-успешните усилия в света за връщане на риса в дивата природа, а отдадените и страстни ловци бяха ключов партньор, за да направят това възможно. Опитът, съветите и не на последно място смелостта на поколението, което пое съдбата на риса в Словения в свои ръце, бяха източник на насърчение и насока при проектирането и изпълнението на проекта LIFE Lynx, който стартира през 2017 г.

ЖИВОТ за Риса

Основната цел на проекта LIFE Lynx е спасяването на популацията на динарско-югоалпийския рис от изчезване и запазването и в дългосрочен план. Преди началото на проекта популацията беше малка, изолирана и изключително инбридна. Спешно се нуждаеше от подсилване чрез въвеждане на допълнителни, здрави животни от друга популация. Проектът подсилва динарско-югоалпийската популация с рисове от жизнеспособната изходна популация в Карпатите, като същевременно поддържа висока обществена подкрепа. Екипът си сътрудничи с всички държави от ЕС, споделящи тази популация, за да разработи и приложи систематичен подход за осигуряване на дългосрочна жизнеспособност на подсилената популация. Проектът е добър пример за съвместни усилия за дългосрочно опазване на риса между ловците, Ловната асоциация на Словения, лесовъди от Словенската горска служба и учени от университета в Любляна. Ловците са ключови партньори в наблюдението на популациите на рисове и са категорични срещу незаконното убиване. Миналата година например Асоциацията на ловците на Словения организира тридневно обучение за превенция и успешно преследване на незаконното убиване на диви животни за полицейски служители.

Конференцията: международен обмен между ловци и изследователи

Ученето от различни проекти, споделянето на знания и разширяването на мрежата от подходящи групи по интереси бяха основните цели на тази конференция. Като слушат експерти от Австрия, Хърватия, Германия, Италия, Словения и Швейцария, участниците могат да се поучат от проекти за реинтродукция в Европа. Общо членове на FACE от 10 различни страни се присъединиха към конференцията и допринесоха със своя опит. По време и след конференцията бяха насърчавани ползотворни дискусии относно мониторинга, участието на заинтересованите страни и правоприлагането. Бяха разменени много визитки и членовете на FACE и изследователите активно планираха бъдещи срещи за по-нататъшно подпомагане на участието на заинтересованите страни, което ще бъде от полза за опазването и управлението на рисовете в Европа.

Подписване на мрежово споразумение за обмен на информация за присъствието на риса

С нови транслокации на рисове в рамките на проекта LIFE Lynx можем да предположим разпространението на популацията на рисове в Австрия. За дългосрочното опазване на тази популация на рисове е важно трансграничният обмен на информация за присъствието, движението, изобилието и добрите практики от проекта LIFE Lynx да се съобщават редовно. Ето защо беше подписано споразумение за работа в мрежа от президента на Ловната асоциация на Щирия, президента на Ловната асоциация на Словения и директора на Словенската горска служба. Подписването на този документ представлява добър пример за междуинституционално сътрудничество и трансгранична координация на съвместни действия за опазване на риса.

Четете още: ПРИРОДОЗАЩИТА И ДИВЕЧ

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

Абонамент за бюлетин