Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » ТРИХИНЕЛОЗА - Постоянната заплаха! (ВИДЕО)

ТРИХИНЕЛОЗА - Постоянната заплаха! (ВИДЕО)

vater Публикувана от vater | 15.01.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ТРИХИНЕЛОЗА - Постоянната заплаха!

Разпространение на трихинелозата при дивите свине в България, рискове, правилно взимане на проби, диагностика и препоръки.

Рисковете:

- Домашно клане
- Успешен лов на дива свиня
- Бракониерството

Препоръки:

- Никога не купувайте или използвайте месо с неизвестен произход, което не е подложено  на ветеринарно-санитарен контрол!
- Никога да не се консумира месо, произхождащо  от домашни и диви свине, мечки, язовци, коне, магарета и други животни, възможни трихинелоносители, които не са изследвани за изключване на трихинелоза!
- Преди консумация на месо от домашни (коледни) и диви свине, мечки, язовци, коне, магарета и други животни, възможни трихинелоносители, то трябва да се обработва термично, докато  температурата във вътрешността му достигне 80 С и се задържи на това ниво най-малко 15 минути!    
- Не забравяйте! Осоляването, опушването, сушенето и готвенето в микровълнова печка не унищожава трихинелите!
- Никога не приготвяйте и не консумирайте домашна луканка от месо от домашни (коледни) и диви свине, мечки, язовци, коне, магарета и други животни, възможни трихинелоносители!
- Температурната обработка е най-сигурния метод за обезвреждане на трихинелите!
- Винаги изпращайте проби за изследване за трихинелоза в оторизиране за целта лаборатория! Не разчитайте на изследване по стария компресионен метод!
- Гарантирайте проследяемост на месото и всички продукти от животно!
- Не консумирайте месото, преди излизане на отрицателен лабораторен резултат!
- При положителна проба за трихинелоза незабавно съберете всичкото месо и субпродукти, кожа от положителното животно и ги обезвредете, чрез изгаряне или загробване.

Акредитирани лаборатории за изследване на трихинела

Видео лекция на д-р Цвятко Александров - дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ към БАБХ:

Абонамент за бюлетин