Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » САЩ позволи на младежите полуавтоматични оръжия

САЩ позволи на младежите полуавтоматични оръжия

vater Публикувана от vater | 12.05.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

САЩ позволи на младежите полуавтоматични оръжия

Калифорнийците на възраст между 18 и 21 години ще могат да продължат да купуват полуавтоматични оръжия, реши съдът.

Полуавтоматичните оръжия трябва да останат достъпни за всички пълнолетни калифорнийци, постанови в сряда апелативен съд, който реши, че местен закон, който се опитва да забрани продажбата им на лица между 18 и 21 години, е противоконституционен, предаде Франс прес.

Щатският парламент на предимно демократична Калифорния прие през последните години закони за по-строга регулация на огнестрелните оръжия, с помощта на които в САЩ биват убити около 45 000 души годишно.

В Калифорния на младежите на възраст от 18 до 21 години вече беше забранено да купуват пистолети. Нов закон, влязъл в сила на 1 юли 2021 г., забрани да им се продават и полуавтоматични оръжия. Той обаче беше оспорен в съда от няколко лица и организации, които спечелиха делото, заведено пред компетентния за щата федерален апелативен съд.

Съдиите решиха с 2 на 1 гласа, че този закон нарушава разпоредбите на 2-рата поправка на Конституцията на САЩ, която защита правото им да притежават и носят оръжие. Това "включва и правото да го купуват", според съдиите.

"Америка не би съществувала без героизма на младите, които се бориха и загинаха за нашата революционна армия", пише съдия Райън Нелсън в решението, визирайки Войната за независимост. "Нашата конституция все още защитава закона, който позволи тяхната жертва", добавя той.

Решението на апелативния съд не поставя под съмнение закона, забраняващ продажбата на пистолети на младежи под 21-годишна възраст. Това е възрастта, след която младежите в САЩ имат правото да купуват законно алкохол.

Абонамент за бюлетин