Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Пернат дивеч » Успешно отглеждане на диви патици - Изкуствените гнезда за развъждане във водоема (ВИДЕО)

Успешно отглеждане на диви патици - Изкуствените гнезда за развъждане във водоема (ВИДЕО)

vater Публикувана от vater | 16.02.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Успешно отглеждане на диви патици - Изкуствените гнезда за развъждане във водоема (ВИДЕО)

Зеленоглавите патици все повече губят своите естествени местообитания и безопасни места за размножаване. Но можете да им помогнете с малко усилия.

Веднага след топенето на снега, когато топлите лъчи на пролетното слънце накарат леда по водоемите да изчезне, пристигат първите зеленоглави патици. Тръстиката от миналата година все още лежи на земята, изравнена от лед и сняг. Все още не се е появила нова почвопокривна растителност. Въпреки това, в някои години първите гнезда патиците правят още през втората половина на март. Без да са защитени или покрити, те стават лесна плячка за хищници, диви свине или грабливи птици.

Зеленоглавите патици правяти второ гнездо с яйца, ако са загубили първото, но ранните гнезда през март са особено пълни с 10-15 яйца. По време на основното снасяне месец по-късно са 8 – 12, но когато яйцата са снесени по-късно в пълната вегетация, в гнездото остават само 4 - 8 яйца. Ако искате да помогнете на патиците във вашия район, би било добре да създадете възможност заестествено излюпване на местно потомство. През следващите години патиците имат навика да избират територията си за размножаване там, където някога са израснали.

Някои патенца се излюпват по-рано от другите. Не е необичайно патицата да изчака, докато всички пилета са достатъчно силни и да напуснат гнездото едновременно.

Насърчаването на растежа на водни растения, които осигуряват укрития, буйна крайречна растителност и естествена храна, е възможно най-добрия начин за създаване на среда за изкуствено размножаване и важни мерки за опазването на територията на патиците. Меркитеса още по-необходими в новосъздадениводоеми с окъдно наличие на водни растения или без острови, което е предпоставка за силен натиск от хищниците.

Вътрешновидовата и междувидовата конкуренция за места за размножаване, например, също възпрепятства успеха на размножаване при патиците.

Добра видимост и без хищници

В зависимост от времето, обикновено през март,леда се разтопява във водоемите и първите патици се стичат в тях. Така че в този момент, трябва вече да разполагате с помощните средства за размножаване. Зеленоглавите патици предпочитат места за гнездене, където могат да седят в добри укрития, колкото е възможно по-необезпокоявани. Идеалное, ако виждат надалеч и мястото не се достига от хищници. Така че търсите такива места за размножителната кошница(гнездото), ако е възможно, от северната страна на водите в спокойни и малки закътани заливи или в завои на бавно течащи води. Отворът на коша за разплод е обърнат към откритата водна площ на юг или югоизток. Изкуственото гнездо, повдигнато на колчета, се поставя на поне два метра от брега, за дае по-трудно достъпноза хищниците. Добре е да има подходяща дълбочина на водата, така че други непознати хора да не могат да достигнат мястото за гнездене с гумени ботуши. За съжаление сред населението винаги има непоправими крадци, които се възползват от безплатните продукти на дивата природа.

Първите патета се появяват през март. Липсата на растителност означава, че те са изложени на опасност от хищници.

Намалете вътревидовия стрес

С достатъчни и разумно поставени помощни средства за развъждане, ние подпомагаме птиците, особенно тези, които се размножават много рано. В основния сезон на снасяне през април обикновено са достатъчни естествените места за размножаване в поникналите зелени тръстики и коприва. Ако водоема за разплод е добре населен с патици и гнезда,е важно дискретно да се осигури допълнително хранене, за да се задържат двойките и да се подпомогне растежа на патетата. С повишаването на температурите се развива богат свят от насекоми, особено за младите патици. Чрез използване на шахматно разположени люпила в един и същи биотоп, вътрешновидовият стрес върху покритието и храната се изравнява автоматично.

Всяко помощно средство за размножаване, което изглежда наполовина естествено, като това на върбов стълб, незабавно се проверява и заема от патиците.

Погледът в миналото показва широка гама от помощни средства за изкуствено размножаване на зеленоглави патици: в допълнение към стари кутииот храни, щайги за плодове и вино, изработени дървени къщички, плаващи пещери от стиропор и плетени кошници, можете да намерите или изработите естествено изглеждащи гнезда от тръстика, слама или сено. Трябва да стоим далеч от масивни и неестествени къщи, защото поради дизайна си често причиняват изсъхване, прегряване на яйцата или умират от измръзване.

Единствените кошници за мътене, които са наистина подходящи, са тези, които дават на мътещата патица изглед навън, позволяват и да избяга през две отворени страни и като естествено място за размножаване предлагат защита от проливен дъжд, но все пак позволяват влага отгоре и достатъчна циркулация на въздуха вътре. Колкото по-близо нашата помощ за размножаване е до естествено място за размножаване, толкова по-висок ще бъде успехът на излюпването. Двойните телени покриви със сено, слама или тръстика, поставени между тях, се оказват особено полезни. Въпреки това, в укритието,материала за гнездене трябва да се подменя ежегодно. Не забравяйте, че освен забавно, изработката на няколко изкуствени гнезда, може да бъде много уморително при повече бройки.

Къщичките за отглеждане на патици трябва да се поставят много преди първото мътене през пролетта.

Поради тази причина специалните сламени рогозки позволяват много по-дълъг живот от 3 - 5 години. Моделите, при които сламената рогозка е по същество навита между две телени рогозки, са известни като „Dakota Duck House“. В допълнение към по-дългия им живот, те имат голямото предимство, че вложеният материал за гнездо не може да бъде издраскан от земята при изграждането на гнездото. С краката и клюна си патицата оформя кухината на гнездото все по-дълбоко през периода на снасяне. Тя често избутва материала за гнездене до ръба и при варианта с дървен под яйцата след това лежат на голия под. В двойната телена кошница, съединителят все още лежи върху телената основа и сламената постелка. Прикрепяме кошницата за разплод без да се люлее към здрав върбов кол, забит в дъното на езерцето, който предварително сме изрязали от клон. Трябва да го забием по възможност на 50 см в земята и добре и равно да отрежем с триона там, където ще завинтим кошницата за разплод върху него. При забиването на кола се съобразяваме с евентуалното понижаване на подпочвените води, за да не изсъхнат бъдещите му корени. След няколко години кошницата за разплод може да се преплете с годишните нови издънки и за кратко време се създава върба.

Уверете се, че има достатъчно материал за гнездене

Това, което е много важно, е обилната подплата вътре в гнездото за разплод. Това става най-добре с тръстикова трева, стара трева, слама или най-добре със сено. Количеството материал за гнездене трябва да се увеличи към задната част, дори почти да блокира задния вход. Това дава на патицата сигурност и защита от лошото време. Входът отпред трябва да остане свободен. Определено обаче трябва да има видимо повече материал за гнездене, тъй като това ще събуди интереса на патицата. Във всеки случай материалът за гнездене трябва да се подменя ежегодно в края на зимата, в противен случай кошниците за гнездене ще осиротеят. Ако искате да положите усилия, можете дори да смените гнездовия материал от обитаемите гнезда отново след първото априлско поколение. Патиците ще използват гнездото отново през май/юни. В някои изкуствени гнезда, с внимателни грижи, могат да се излюпят успешно няколко люпила.

Снимки: Матиас Майер

Превод: БГ ЛОВ

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин