Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

ВАКСИНИ

admin Публикувана от admin | 05.05.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ваксини за кучета

1. Защо е редно да ваксинираме кучето си?
Защото в противен случай то е изложено на риск от заразяване с трудно лечими или смъртоносни инфекциозни болести, някои от които предполагам всички от вас са чували - парвовироза, инфекциозен хепатит, гана, лептоспироза.

2. Какво е имунитет?
Имунитет, означава невъзприемчивост на организма към различни заболявания.
Имунитет при възрастни кучета може да бъде изграден в резултат на редовни ваксинации, преболедуване и оцеляване след определена болест.

Имунитет при малките кученца
През първите дни малките кученца са защитени от т. н. пасивен имунитет, който се предава чрез коластрата . Този имунитет обаче намалява с времето и бебетата стават възприемчиви към инфекциозни заболявания.
Установено е , че кученца родени от неваксинирани майки към 30-40 ден вече нямат необходимата защита от майчините антитела и ваксинацията в този период създава първоначален макар и частичен имунитет, докато родените от ваксинирани майки са защитени до около 50 ден като непрекъснато намалява
Съществува обаче така нареченият наречения прозорец на възприемчивостта - това е момента когато титъра на антителата е достатъчно висок за да "неутрализира" поставената ваксина, но недостатъчен за да защити кучето при евентуална инфекция.
И поради изброени причини и заради високата цена/дори за западняците/ на изследването на титъра на антитела преди ваксинация се въвеждат 'схеми на ваксинация' определен и преценени от ветеринарен лекар и задължително съобразени с обстановката в страната.Първоначалните реваксинации създават имунитета който е нужен за оцеляването на неукрепналото бебе през този рисков период.

3. Примерна схема за ваксинация,съобразена с епизотологичната обстановка в нашата страна:

1. Primodog - 30 ден / бебета -сирачета, неваксинирана майка и др./
2. DP - м/у 42 до 45 ден
3. DHP+L или DHPPi+L - 60 дни
4. DHPPi+LR - на 3-тия месец. Ваксинацията за БЯС е задължителна и се поставя на 3-тия месец!
5. Реваксинация срещу определено заболяване по преценка на лекаря /например по-възприечива порода към дадено заболяване, наличие на дадено заболяване в района и др./

4. Защо в различните страни има различни от известните ни схеми на ваксинация?
Защото се ваксинира се според епизотологичната обстановка и географските условия на страната, по преценка на ветеринарният лекар.

5. Защо трябва да ваксинираме старото си куче?
Защото старите животни са по-предразположени към заболявания, тъй като имунната им система отслабва.

А за да се ваксинира кучето независимо от възрастта то трябва да е клинично здраво, това значи че трябва да се прегледа от ветеринарен лекар.

И запомнете : ваксините се продават и поставят единствено от ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР.
Когато се предладат на едро само от лицензирана фирма вносител.
По закон в зоомагазините отдавна е забранено да се продават ветеринарни продукти, ако там не работи ветеринарен лекар - консултант. За това, когато купувате нещо без такъв носите сами отговорност!!!!
Винаги съблюдавайте за правилното им съхранение и срока на годност!

Автор: itavet
За въпроси по темата към посетете форума!

Абонамент за бюлетин