Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Венко Калинчев, ЛРС „Елен” Кюстендил: Ловният сезон беше сполучлив за ловците от региона

Венко Калинчев, ЛРС „Елен” Кюстендил: Ловният сезон беше сполучлив за ловците от региона

vater Публикувана от vater | 11.01.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Венко Калинчев, ЛРС „Елен” Кюстендил: Ловният сезон беше сполучлив за ловците от региона

Фокус: Господин Калинчев, приключи груповият лов на дива свиня, как оценявате изминалите месеци, добри ли бяха за ловците в региона?

Венко Калинчев: Ние приключихме лова на дива свиня успешно. Всички дружини успяха да отстрелят дивеч, някои повече, а други по-малко, но финалът беше успешен за нас. Нямаме наранявания и злополуки, а това е най-важното за един ловен сезон. Цифри по отношение на отстрела не мога да дам, защото тепърва ще бъде обобщавана информацията. Част от хората все още не са върнали разрешителните за лов, след като съберем и обобщим данните, ще излезем и с официални цифри.

Фокус: Кои ловни дружини се отличиха през сезона?

Венко Калинчев: Най-добра слука имаше за дружината в село Коняво, а другите ловци са в село Раково. Там са най-много и най-добрите попадения. При тях има по-голям отстрел от дива свиня.

Фокус: Какво предстои на ловците?

Венко Калинчев: Поради факта, че на територията на страната има установени случаи на птичи грип, на ловците е забранено осъществяването на лов на патица, гъска и други птици. Аз вече видях в село Невестино над 40 гъски, но ловът е забранен.

Фокус: Ловците ангажират ли се с превантивни мерки по отношение на заболяването?

Венко Калинчев: Ние присъствахме на няколко комисии по този въпрос. Аз лично бях в община Невестино. Дадени са указания, ние сме информирали председателите на ловните дружини. Хората, които ще излизат на лов за хищници, ако намерят умряла птица – трябва да предприемат съответните действия. Те трябва да поставят птицата в найлонова торба, след което да бъде предадена птицата на ветеринарните власти. Всичко това трябва да се извърши с поставени ръкавици. Имаме наблюдения, защото това се отнася и за здравето на нашите ловци. Към момента в Кюстендил и региона това заболяване не е установено.

Фокус: Как стои въпросът с лова на хищници?

Венко Калинчев: Предстои да направим постъпки, съгласно закона имаме възможност в полския район да бъде организиран групов лов на чакал. Това ще се случи следващата седмица. Определени ловни дружини ще бъдат включени в тази дейност. Става въпрос за районите на селата Раждавица, Коняво, Таваличево, Четирци. Там ще организираме групов лов на чакал.

Фокус: Ниските температури и снежната покривка водят ли хищниците по-близо до населените места?

Венко Калинчев: До момента имаме информация за един вълк, който е бил в района на село Мръводол, община Невестино. По принцип хищникът слиза и в по-ниската част. Става въпрос предимно за вълка, а чакалите вече се намират в полските райони. Нормално е хищниците да търсят храна, ако високо в планината тя е оскъдна или липсва поради дълбок сняг или ниски температури.

Венцеслав ИЛЧЕВ
focus-news.net

Абонамент за бюлетин