Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Внимание, ОТРОВИ в Кресненския пролом!

Внимание, ОТРОВИ в Кресненския пролом!

vater Публикувана от vater | 14.03.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Внимание, ОТРОВИ в Кресненския пролом!

На 12.03.2017 беше получен сигнал от парков участък „Кресна“ на Национален парк Пирин за намерен бедстващ белоглав лешояд с парализиран крак, със съмнения за отравяне, близо до град Кресна.

На 14 март, къмпингуващи туристи от София откриват край Е79 една мъртва птица от същия вид, видимо отровена. Спешната намеса на районният ветеринарен лекар, служители на Парка и екипа на Фонд за дивата флора и фауна, по чийто проект „Нов живот за лешоядите“ се възстановява популацията на лешоядите в Кресненския пролом, спасяват първата птица. Тя е транспортирана спешно във ветеринарна клиника в Благоевград, а оттам в Центъра за диви животни в село Ракитна.

Мъртвият лешояд ще бъде аутопсиран в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, като резултатът ще се използва като доказателство за осъждане на престъпното деяние в Съда.В момента се сезират отговорните институции- РИОСВ, полиция и БАБХ, чиито представители ще документират вандалския акт, за да бъде повдигнато досъдебно производство в прокуратурата. Очакваме да бъдат установени наоколо още трупове на диви и домашни животни.

Използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено и се преследва от закона. Отровите са неселективен метод за убиване, който причинява изключително мъчителна и жестока смърт, освен това се натрупва по хранителните вериги и трае много дълго. Веднъж заложена, отровата може да попадне в подпочвени води, дивеч, растения или ядливи гъби и така да доведе до човешки смърти!
Често е засегнат и дивечът, като въпрос на късмет е отровена дива свиня да не попадне в храната на хората

Само преди година в същия район, край село Влахи, бяха убити с отрова и намерени труповете на няколко ловни и овчарски кучета, лисица и няколко гарвана, което говореше за изключително силна и бързодействаща отрова.

За такива проблеми често алармират ловци, които са и сред големите потърпевши от инцидентите с отровата


През 2016 колонията от белоглави лешояди в Кресненския пролом успя да се увеличи с размножаване и отгледа две малки, които излетяха успешно.

В момента на скалите в Пролома мътят две двойки белоглави лешояди, а три други се колебаят, дали да загнездят тук или на пролома „Демир Капия“ на река Вардар в Македония. От 2009 година насам са пуснати 60 птици, а през януари тази година беше постигнат рекорд от 66 птици наведнъж при преброяване на нощувка в Креснеския пролом.

Залагането на отровни примамки е жестоко престъпление, което застрашава не само животните, а и хората, и трябва да бъде спряно! Това зависи от всички нас!

Фонд за дивата флора и фауна