Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Въпроси към ръководството на НЛРС-СЛРБ във връзка с общото събрание, от Председателя на УС на „ЛРД Сокол 1884 – Велико Търново”

Въпроси към ръководството на НЛРС-СЛРБ във връзка с общото събрание, от Председателя на УС на „ЛРД Сокол 1884 – Велико Търново”

vater Публикувана от vater | 05.07.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Въпроси към ръководсвото на НЛРС-СЛРБ във връзка с общото събрание, от Председателя на УС на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол 1884 – Велико Търново”

Въпроси към ръководството на НЛРС-СЛРБ във връзка с общото събрание, от Председателя на УС на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол 1884 – Велико Търново”:

  1. За последната година разходите на съюза са с 507 хил. лв. повече от първата година на мандата (за 2017г. – 2 млн. и 64 хил. лв., а за 2020г. – 2 млн и 571 хил. лв). Административните разходи са увеличени със 167 хил. лв., разходите за стопанска дейност със 126 хил. лв. и разходите за регламентирана дейност с 214 хил. лв. За какви точно дейности в полза на сдруженията е било необходимо това увеличение на разходите?
    На фона на това се вдигаха наемите, които фирма „Сокол-БЛРС” плаща на съюза за производствените си бази. Тази стойност на наемите покачваше себестойността и цената на произвеждания дивеч, който сдруженията купуваха и получаваха по националната програма. За какво е изразходвана разликата между приходите и разходите (992 хил. лв минус 910 хил. лв) от 82 хил. лв по Националната програма за разселване? Каква е причината да се намали процентът на бонусите за сдруженията по нея? Или се работи на приципа на „мечо Пух”: „Колкото повече, толкова повече”, т.е колкото повече взимаме от сдруженията, толкова повече харчим за административни и други „неотложни нужди”.
  2. Защо последните 3 години в отчетите, които ни се дават, няма данни за разходите и финансовите резултати на стопанствата „Студен кладенец” и „Еледжик”, а се посочват само приходите и направените ремонти? На печалба или загуба са те и каква е тя?
  3. Как се стопанисва ловно стопанство „Еледжик”? Има ли сключени договори за съвместна дейност, продажба на отстрел, наем или други?  
  4. Защо беше освободен директора на „Студен кладенец” инж. Шереметев? Какво образование и опит има временно-изпълняващият директор? В отпуск ли е, и ако е, кой ръководи стопанството сега?  Вярно ли е, че срещу него се води следствие за злоупотреби и кражби, в това число за открадната моторна лодка на стойност над 30 хил. лв.?
  5. На каква стойност са двата проекта по оперативна програма „Околна среда 2014-2020”? Кои са природозащитните организации  партньори по тези проекти? Каква част от стойността на финансирането по проектите са за партньорите и каква част са за съюза, съответно пряко за ловните сдружения?  Има ли сред тези партньори природозащитни организации, които целят ограничаване и дори спиране на лова като дейност?
  6. Миналата година националният съюз стана член на някаква международна екологична организация. В програмите и целите на тази организация са разписани сред основните теми „Глобална политика” и „Пол”. Означава ли това, че съюзът трябва да има отношение по проблеми на глобалната политика и джендър идеологията?

Димитър Йорданов - Председател на УС на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол 1884 – Велико Търново”

Четете още: НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ, АКО НИЕ НЕ ГО ПРОМЕНИМ. 

Абонамент за бюлетин