Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » За да си добър ловец, трябват чисто сърце и добри помисли

За да си добър ловец, трябват чисто сърце и добри помисли

vater Публикувана от vater | 07.02.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

За да си добър ловец, трябват чисто сърце и добри помисли

През ловния сезон 2023/24 г. на територията на Ловно-рибарското дружество "Сокол" са отстреляни 83 диви свине. Дружеството обхваща  общините Бяла, Ценово, Борово и Две могили. На територията му са регистрирани 38 дружинки с общ брой от 1200 – 1300 ловци, поддържащи ловните си билети.

Този сезон за целия район е по-успешен от предишните два“, уточнява Милен Игнатов, специалист Лесовъдство в Държавното горско стопанство в Бяла. Той припомня, че имаше влошаване на епизоотичната обстановка в България с появата на Африканската чума по свинете, която повлия сериозно върху запаса на дивата свиня в края на 2019 г. и началото на 2020 г. Това се отрази сериозно и на ловния сезон. За сравнение през 2018 г. на територията на ЛРД "Сокол" са отстреляни 375 диви свине, през 2019 - 156, през 2020 - 80, 2021 - 22, 2022 - 74. Така че може да се говори за овладяване на възникналата ситуация, като голям принос за това имат и ловците, които спазват противоепидемичните мерки, смята Игнатов.

За отминалия ловен сезон най-много отстреляни диви свине имат в ЛРД Лом Черковна, където са отстреляни 12 екземпляра. На второ място е дружинката на с. Горна Абланово, а третото място го делят ЛРД Дряновец и още няколко села, чиито ловци се гордеят със 7 трофея.

Планирането на ловно-стопанската дейност става на база на извършената таксация, информира Игнатов. С нея се установяват наличните, действителните запаси на дивеча и могат да се планират очакваните загуби, прираста на дивеча, количеството на отстрела и осигуряването на фуража за подхранването му. Таксацията се извършва два пъти през годината – през пролетта и през есента, като пролетната е задължително ловно-стопанско мероприятие, регламентирано от Закона за лова и опазване на дивеча.

Стопанисването на дивеча е целенасочена, организирана, комплексна система от дейности. Една от тази дейности, която е и основна, е зимното подхранване на дивеча. Целта е да се помогне на дивеча през зимния период, когато храната е оскъдна и намирането й е трудно.

От това зависи намаляването на загубите на дивеч през студените месеци и успешното му размножаване през пролетта. Развъждането на дивеча е също ловно-стопанско мероприятие на територията на ЛРД "Сокол" Бяла. За едрия дивеч - благороден елен, дива свиня и сърна, се разчита на естествено развъждане. Част от дребния дивеч, сред който е фазанът,  се отглежда полуестествено до определена възраст. След това се пуска в природата и при добри условия птиците могат сами да се размножават и да отгледат потомство.

Какво е нужно да си добър ловец? „Всеки ловец сам трябва да прецени това“, категоричен е Милен Игнатов. „За мен това е свързано с уважението към природата, спазването на правилата и ловната етика, отиването на лов с чисто сърце, добри чувства и помисли - заявява Игнатов. - Защото ние сме част от природата и тя е част от нас и не трябва да вървим срещу нея. Трябва да се вдъхновяваме от нея и да предадем тези наши ценности, оставени от нашите прадеди на своите деца! Така природата ще ни се отблагодари! Наслука на всички колеги!“.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин