Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Заради бракониери ловно сдружение е загубило хиляди евро

Заради бракониери ловно сдружение е загубило хиляди евро

vater Публикувана от vater | 17.11.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Заради бракониери ловно сдружение е загубило хиляди евро

Три незаконни трофея от дива коза, намерени в домовете на двама ловци от дружината в с. Настан, са лишили ловното си сдружение от 3670 евро. Такъв е размерът на постъпленията, които биха влезли по сметка на ЛРС Девин, ако трофейните животни бяха отстреляни по реда на изключенията с квота от МОСВ по линия на организирания ловен туризъм.

Това е тъжната равносметка от една внезапна съвместна проверка на горски и полицейски служители по сигнал за незаконно отстреляна мечка.

В посочения в сигнала овчарник, а после и в домовете на двама ловци – М.Ч. и С.С., контролните органи така и не открили доказателства за отстреляна мечка. Но намерили грижливо кътани в дома на Ч. един трофей от дива коза, а в дома на С. – два трофея от защитения вид, който от 2007 година се ловува само по реда на изключенията и със специално издадена от МОСВ квота за отстрел по линия на организирания ловен туризъм.

Технология и стил в едно - Benelli Lupo BE.S.T. Wood

Когато екс­перти по ловно стопанство оценили незаконно добити­те трофеи, станало ясно, че те са съответно 78.45, 93.68 и 95.88 по СIC. Тези оценки изчислени по таблицата за ОЛТ на вида дива коза дават размера на щетата.

Отделно от това при обиска у единия от ловците са иззети патрони за огнестрелно оръжие, за което той няма разрешително за притежание, съхранение и носене, издадено от служба КОС към областната дирекция на МВР. Материалите за това нарушение са предаде­ни на прокуратурата.

Проверката по сигнал от горски и полицейски служители е от средата на септември. Тогава, като веществени доказателства са иззети и трофеите.

Прецизен лов със Sig Sauer Cross и Zeiss V8

Като приключили със своята част от разследването, те предали материалите на РИОСВ – Смолян, защото става дума за трофеи на животни от защитен вид.

От РИОСВ-Смолян са стартирали наказателни производства на двамата ловци за незаконно притежание на трофеи и са им съставени актове.

Нарушителите са отказали да дадат обяснение как точно са се сдобили с трофеите. Екоинспекцията е съставила наказателни постановления, които могат да бъдат обжалвани по съдебен ред. Глобата предвидена от Закона за биоразнообразието варира от 100 до 5000 лв.

Garmin ALPHA 200 K с каишки KT 15X и К 5Х за следене и обучение

Закононарушителите са се отказали от правото да направят възражения по съставените актове, а се оплакват, че при обиска са им конфискували и ракията. Тя обаче е била без документи за платен акциз и вече е предадена на митническите власти, откъдето също се очаква да получат актове.

Когато наказателните постановления влязат в законова сила от сдружението на ловците и риболовците в Девин ще вземат решение как да санкционират нарушителите.

Източник: agrozona.bg - статия

п.п. снимката е илюстративна.

Четете още: СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

Абонамент за бюлетин