Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Гладкоцевно оръжие » Как да си купя гладкоцевна (ловна) пушка?

Как да си купя гладкоцевна (ловна) пушка?

vater Публикувана от vater | 30.01.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ZARIMEX отговаря: Как да си купя гладкоцевна (ловна) пушка?

Екипът на ZARIMEXстартира кампания относно процедурите и изискванията за покупка на оръжие в България. В предишната ни статия “Как се става ловец?” в блога на ZARIMEXви обяснихме каква е процедурата, за да станете ловци. Следващата стъпка е да си купите първата ловна пушка.

Това е гладкостенно оръжие, което се използва с патрони със сачми или бренекета. Има различни видове оръжия, които спадат към категорията гладкоцевни оръжия, но най-популярните са ловният полуавтомат,  надцевката, двуцевката и помпата. Те се предлагат в различни калибри, като най-популярните са 12ти, 16ти и 20ти.

За да си купите такова оръжие е необходимо да сте състезател по спортна стрелба в клуб под егидата на една от официалните федерации по стрелба в България, за което ще обясним във видеото „Как да си купим спортно оръжие“ или да сте ловец.

За да си купите ловно оръжие, първо трябва да подадете заявление за закупуване в служба КОС към районното полицейско управление по местоживеене. Нужните документи при подаването му са:

  • Заверен ловен билет,
  • Попълнено заявление по образец.
  • Платена държавна такса
  • Оригинал и копие на дипломата за завършено образование - минимум основно,
  • Оригинал и копие на личната си карта.
  • Документ от психиатър или психодиспансер, в който изрично е описано, че е за закупуване на оръжие
  • Свидетелство за съдимост, в което е посочено, че не сте осъждан.
  • Удостоверение за липса на данни за обвинения по неприключени наказателни производства от Национална следствена служба, също така познато като следствие

Свидетелството за съдимост и следствието вече се изкарват по служебен път и не е задължително да ги носите физически.

Срокът за отговор от КОС е един месец, като в този срок кварталният полицай трябва да посети дома Ви и писмено да потвърди, че имате монтирана каса за съхранение на оръжието. Изискването е да е захваната за пода или стената

Ако документите Ви са изрядни ще получите разрешително за придобиване на оръжие и боеприпаси от служба КОС и в срок до 3 месеца идвате с разрешителното при нас в ZARIMEX, където да закупите избраното оръжие и боеприпаси. По закон гладкоцевната пушка трябва да е с дължина на цевта над 51 сантиметра, като за едно оръжие можете да закупите до 500 броя боеприпаси.

След като си купите оръжието в срок от една седмица задължително трябва да регистрирате оръжието си в служба КОС в Районното по местоживеене. Обикновено това отнема около седмица, след което получавате разрешително за носене и употреба, с което ставате горд собственик на ловна гладкоцевна пушка.

Ако публикацията Ви е харесала, споделете я. А ако искате да научите как да си купите карабина или пистолет, последвайте канала ни в Youtubeили Facebookстраницата ни ZARIMEX. Там ще бъдат качени серия от видеа, в които ще ви обясним административните процедури за придобиване на различни по вид и приложение оръжия.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин