Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Рецепти с дивеч » Защо дивечовото месо е полезно?

Защо дивечовото месо е полезно?

vater Публикувана от vater | 17.04.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Защо дивечовото месо е полезно?

Полезно ли е?

Една от най-основните облаги на яденето на дивечово месо е, че е едно от най-полезните достъпни меса, има много ниско съдържание на мазнинии холестерол,дивечовото месо е постно, тъй като са диви животни и могат да ходят и бродят свободно, така не съхраняват много мазнини.

Мазнините, които са в дивечовото месо са Omega 3. Повечето хора, като чуят Omega 3, си мислят за сьомга, обаче дивечово месо като еленово месо има оптимално съотношениена Omega 3 към Omega 6 мастни киселини, което прави дивечовото месо едно от най-полезните източници на полезни мазнини.

Дивечовото месо е много богато на желязо и съдържа високи нива на полезни хранителни веществакато например: витамин Е, бета каротин, цинков витамин В (6) и селен. Селенът е важна част от нашата диета, която често ни липсва и помага за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

Дивечовото месо е идеално за тези, които следват палео подход към храненето и за тези, които искат да отслабнат, тъй като e по ниско-калорично от другите меса. Еленовото месо има високо съдържание на протеин, което би помогнало на високо-протеиновите диети.

То е диво и натурално

Месото от дивеч се добива от дивата природа като гори, ферми и ловни райони, което означава, че диетата им естествена. Тази диета дава на месото неговия отличителен вкус.

То е без добавки на хормони

Към диетите на дивеча не се добавят хормони на растежа, тъй като диетите им са естествени. Дивечовото месо от елен, заек, гривяк и бяла яребица е без добавки на антибиотик.

Добро е за провинцията и дивата природа

Ловната индустрия не е достатъчно настойчива в рекламата си по отношение на предприетите действията за опазване на околната среда и позитивните ефекти върху екологията на дивата природа.

Тя играе фундаментална роля в поддържането на популацията на дивеч във Великобритания. Без работата на дивечовите стопанства и на ловната индустрия популациите биха се увеличили до неустойчиви нива.

Извършва се огромно количество опазваща дейност и управление, за да се осигури здравословен и устойчив лов.Грижата за популацията от елени гарантира, че горите, включително и древните гори, не са унищожени или повредени. Средно 5 вида диви цветя се срещат в неуправляема гора. В горите, с управлявание на популацията на дивеча, могат да бъдат намерени средно 16 вида цветя.

Посевите, засяти за подхранване и естествените храни на дивеча, облагодетелстват и други животни. Спомагат и за увеличение на броя на птиците, като полска чучулига, сива овесарка и др.

Пирена растящ в ловните райони, управлявани за отглеждане на шотландска яребица, придава известния пурпуренцвят на месото и. Обраслите с пирен райони са по-редки от тропическите гори и 75 процента от тях в света се намират във Великобритания. 860 000 декара от тях в Англия и Уелс са управлявани за отглеждане на червени яребици, като 52.5 милиона паунда годишно се изразходват за тези емблематични райони. В торфените почви в Обединеното кралство има повече въглерод, отколкото във всички дървета на Великобритания и Франция. Той представлява 42 процента от целия запас от въглерод във Великобритания.

Индустрията харчи над 250 милиона паунда за опазване на околната среда всяка година, а два милиона хектара се управляват активно за тази цел.

Ниски емисии

Тъй като дивите животни не се отглеждат интензивно и се хранят естествено в местообитанията си, въглеродният отпечатък в природата на тази индустрия е сравнително малък.

Вкусно е

Дивечовото месо като вкусното еленово е чудесна алтернатива на говеждото месо и от него се готвят чудесни ястия. Фазанът е като вкусно пилешко, а яребицата е чудесно месо, с което да започнете, ако не сте опитвали дивеч преди. Заешкото месо набира популярност и с него се приготвят страхотни гозби. Гривякът е по-силно месо, тъй като е богато на желязо, но върви добре като закуска в пита хляб или в грахово ризото. Шотландската яребица е друго силно на вкус месо и е известно като краля на пернатия дивеч.

Лесно е за готвене

Месото от дивеч е крехко, така че не трябва да се преготвя, което означава, че ако не използвате по-жилаво парче или планирате да го задушавате, то бързо се сготвя.

Универсално е

Еленовотомесоможе да замени говеждото в повечето рецепти, а заекът, фазанът и яребицата могат да заменят пилешкото месо. И двете ще ви дадат много по-вкусни ястия.

Лесно е за купуване

Дивечът може да бъде намерен в повечето пазари за фермери, а дори и вашия месар да няма, той със сигурност може да го вземе за вас, така че просто попитайте. Вече има онлайн доставчици, а в супермаркетите продават дивечово месо според сезона.

Какво класифицираме като дивеч?

- Фазан

- Яребица

- Гургулица

- Пъдпъдък

- Гривяк

- Див заек

- Дива патица

- Дива гъска

- Бекас

- Елен / Сърна

- Дива свиня

- Муфлон

Кога не трябва да ядем дивеч?

Съветът на FSA от 2012 г. е да се сведе до минимум рискът от прием на олово. Хората, които често ядат дивеч, в който е попаднало олово, особено дребен дивеч, трябва да намалят консумацията. Това е особено важно за уязвимите групи като малки деца, бременни жени и тези, които се опитват да забременеят.

Не всеки дивеч е бил отстрелян с олово. По принцип, голямата част от дивеча, продаван в супермаркетите е отглеждан и или има много ниско съдържание на олово или въобще няма. Съветите на FSA не са приложими за потребителите на такова месо, чисто от олово.

Превод: БГ ЛОВ

Четете още: РЕЦЕПТИ С ДИВЕЧОВО МЕСО

Абонамент за бюлетин