Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » Засилен е контролът по граници и летища за недопускане на африканската чума по свинете у нас

Засилен е контролът по граници и летища за недопускане на африканската чума по свинете у нас

vater Публикувана от vater | 09.03.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Засилен е контролът по граници и летища за недопускане на африканската чума по свинете у нас

Ролята на дивеча в контекста на управлението на здравето на животните беше обсъдена на международна среща в София в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откриха международна среща за ролята на дивеча в контекста на управлението на здравето на животните. Двудневният форум в София се организира от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз със съдействието на главна дирекция „САНТЕ“ на ЕК.„През последните десетилетия в световен мащаб застрашително нараства броя на епидемии от редица болести по дивите животни, които имат потенциал за бързо и широко разпространение. Те са в състояние да причинят сериозни сътресения в сектора на здравеопазване на животните и международния ловен туризъм, както и икономически загуби от унищожаване или обезценяване на продукция“, заяви при откриването министър Порожанов. Той допълни, че дивите животни се посочват като основна причина за епидемиите в Европа по отношение на инфлуенцата по птиците, африканската чума по свинете, класическата чува по свинете, бяс и др.„Ето защо основен приоритет на Българското председателство през първото полугодие на 2018 г. е работата по изграждане на международна стратегия и капацитет за управление и опазване здравето на дивеча, която да помогне за създаване на система за бърза и навременна диагностика на някои актуални болести и предприемане на адекватни и навременни мерки“, каза още Румен Порожанов.

АЧС: Повече от 283 000 евро са изплатени на ловци за стрелба по диви свине в Германия

„Над 7000 проби от диви прасета са взети през тази година в България, засилен е контролът по граници и летища за недопускане на африканската чума по свинете у нас“, заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Проблемът в борбата с това заболяване е, че все още няма ваксина срещу него, но научните институти работят усилено по въпроса.

АЧС: DJV призовава за улесняване лова на диви свине

Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис комантира, че само с общи усилия на всички заинтересовани страни може да се постигне успех в борбата срещу заболяванията по животните. Той съобщи, че годишните загуби от актуалната африканска чума по свинете, която е засегнала част от Европа се оценяват на между 5 и 7 млрд. евро годишно. Проблем е и, че заболяването води до рестрикции за износа на свинско месо от ЕС към трети страни.

Германската ловна асоциация публикува отговори на най-често срещаните въпроси за АЧС (обновена)

„Необходима е ловна стратегия, която да се прилага в помощ на борбата с африканската чума по свинете, защото ловците са първите, които се сблъскват с това заболяване“, каза още Витянис Андриукайтис. Той съобщи, че се работи и по нов общ законодателен акт за ЕС, който да регулира ветеринарните въпроси. Очакванията са той да влезе в сила от 2019 г.

На Международната среща в София за ролята на дивеча в контекста на управлението на здравето на животните присъстват представители от ветеринарните служби и ловни организации от всички държави членки на ЕС, както и от съседни трети страни – Беларус, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Грузия, Молдова, Черна гора, Сърбия, Турция, Украйна и Русия. Във форума участват и Европейския орган за безопасност на хранети (EFSA), Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), Международния съвет по опазване на дивеча и дивата природа (CIC), Европейската федерация на асоциациите за лов и опазване на дивеча (FACE), Канадския център за здравеопазване на животните и др.

Създава се оперативен щаб за превенция на африканската чума по свинете

Полша планира да избие 90% от дивите прасета за два месеца

Повече за АЧС четете тук: БОЛЕСТИ ПО ДИВЕЧА

Абонамент за бюлетин