Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Здравко Радев: Загуби по дивеча са неминуеми с оглед на тежката зима

Здравко Радев: Загуби по дивеча са неминуеми с оглед на тежката зима

vater Публикувана от vater | 18.03.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Здравко Радев: Загуби по дивеча са неминуеми с оглед на тежката зима

Здравко Радев, специалист „Ловно стопанство” в Сдружение ЛРД - Исперих пред Радио „Фокус“ - Шумен.

Фокус: Г-н Радев каква организация сте създали за извършване на пролетната таксация?


Здравко Радев: Тя ще бъде проведена на 18 март на територията на сдружението, има изготвен график. Таксацията ще се проведе върху 20% от общата площ на сдружението, това включва различни видове местообитания като есенници, пролетници, угари, горски фонд, пасища, трайни насаждения и др. Пролетната таксация касае предимно дребния дивеч, като цели главно преброяване на заек, яребица и фазан, основен вид дребен дивеч за нашия район. За едрия дивеч таксацията се провежда целогодишно, чрез наблюдения, по хранилки, по калища, места, където предпочита да излиза едрият дивеч на паша. По отношение на дребния дивеч, споменавал съм и преди, запасите са ни в незавидно състояние. Почти на критичния минимум е запасът от заек. При яребицата, благодарение на дългогодишните ни усилия да разселваме в природата и да попълваме дивата популация, има задоволителен резултат, но има какво още да се желае. Предвид тежката зима, предполагам, че загубите ще са немалки, основно от дребния дивеч. При нас имаше преспи с височина 1 метър-1,5 метра и много трудно пробихме дебелата снежна покривка, за да можем да подпомогнем дивеча. В Североизточна България масово се наблюдава намаление на популацията на заека. На ловен съвет коментирахме с колеги от съседни сдружения, от държавни ловни стопанства, че като цяло проблемът се свеждат до силната химизация в селското стопанство и не виждам как може с наши усилия да се справим, ако така продължава държавната политика.

Фокус: Споменахте, че очаквате загуби.

Здравко Радев: Неминуемо е, няма как след тази тежка зима да избегнем загуби. Очаквам много големи загуби по отношение на сърната. Обикновено при такава дебела снежна покривка сърните много трудно иззимуват, те са нежни и като нагазят в този дебел сняг стават лесна плячка на хищниците, а и хранителната база рязко намалява, но наблюдавам, че това, което е било като запас преди падането на снега, почти се е запазило. Радостно е, че животинките успяха да се справят с природата. При благородния елен ситуацията е подобна. На едно- две места имаме намерени затънали животни в такива по-дълбоки естествени теренни форми и ями, там снегът вероятно е бил над 2 метра и животните, извършвайки преходи в лошото време, са затънали, открихме свиня- майка с приплод загинала по този начин, както и още едно животно. Но като цяло популацията е добре. Малко преди нашия разговор наблюдавах 20 мъжки елена, на половината вече са им опадали рогата. Радостно е, че животните са съумели да иззимуват добре.

Фокус: Какви резултати отчитате от изминалия ловен сезон?

Здравко Радев: Дебелата снежна покривка не позволи да ловуваме на бекас, тъй като той отсъства от нашите местообитания по това време и при такъв сняг. При лова на дива свиня успяхме да надвишим леко плана за отстрел, заради бума на популацията през изминалата година. От 6-7 години с решение на Общото събрание не ловуваме на заек, за да съхраним и малкия останал запас от този дивеч.

Ивелина ИВАНОВА
focus-news.net

Абонамент за бюлетин