Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » инж. Дамянов: Трябва да намалим поне с 30% популацията на дива свиня заради АЧС

инж. Дамянов: Трябва да намалим поне с 30% популацията на дива свиня заради АЧС

vater Публикувана от vater | 22.02.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

инж. Дамянов: Трябва да намалим поне с 30% популацията на дива свиня заради АЧС

До месец-два мярката за превенция срещу Африканска чума по свинете ще стигне до всички ловци и ще започне активно отстрелване, а се надявам, че пикът ще е през есента, когато ще започне и груповият лов. Това каза инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие в Залцбург по време на започналото днес ловно изложение. „Трябва да положим всички усилия да намалим поне с 30% популацията на дива свиня, за да свършим нашата работа като професионалисти относно превенция на чумата“, каза инж. Дамянов. По думите му рестрикции ще има от митници и гранични власти, защото разпространението на АЧС става най-вече чрез храната на животните.

Това, че цената на разрешителното за индивидуален лов на дива свиня беше свалена от 30 лв на 1 лв е една задължителна мярка за превенция на Африканската чума по свинете. Трябва да се стреля, но това трябва да става под ръководството на държавните предприятия, горските ловни стопанства и в съответствие със закона, подчерта директорът на ЮЗДП.

България е предпочитана дестинация за лов на диви прасета, тъй като нашите диви свине и специално трофеите от глигани, винаги са били на световно ниво, каза инж. Дамян Дамянов, изпълнителен директор на Югозападното държавно предприятие. Африканската чума по свинете е много агресивно заболяване, което вече обхвана много страни от Източна Европа. Огнища има вече и в Полша, Унгария и Румъния. У нас регистрирано огнище няма, интересна дестинация за ловците ни прави и фактът, че у нас има все повече прасета. От друга страна я има и ситуацията, че във всички страни, в които го има заболяването, има мерки, насърчаващи отстрелването на дива свиня.

Още по темата АЧС: БОЛЕСТИ ПО ДИВЕЧА

agrozona.bg

Абонамент за бюлетин